Двама от чакащите за белодробна трансплантация са в тежко състояние

Директорът на ИАТ съобщи, че има уговорка с турски екип да прави трансплантации у нас при наличие на донор

Д-р Михаил Христов, сн. БГНЕС

Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. Това съобщи директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Михаил Христов във вторник пред бТВ.

Той обяви, че вече е постигната е уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари. Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена. “Когато подпишем споразумение, ще има две възможности – нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас”, обясни Христов.

Идеята е лекарите от чужбина да обучават наши екипи както за извършването на трансплантации, така и за следтрансплантационните грижи за пациентите.

В писмата за отказ от чужди болници за български пациенти е посочено, че поради драстичния спад на донори в самите страни, към които сме се обърнали, например в Германия, те не могат да извършват трансплантации на чужди граждани, не специално на българи, стана ясно от думите на д-р Христов.

“Болницата във Виена е отказала да поднови договора и с Румъния. Германците също са отказали да продължат договора с румънците”, уточни той.  

"Представете си, че имаме подписани договори с всички болници и страни, с които желаем да ги сключим. Нямаме ли донори, пак не можем да помогнем на тези хора”, каза Христов.

За чакащите белодробна трансплантация у нас можем да осигурим преглед в чужбина за т. нар. второ лекарско мнение, обясни още той.

Вчера е направена и първата междуболнична комисия, която да обсъди състоянието на чакащите белодробна трансплантация.

“Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще уточним какво е тяхното здравословно състояние“, каза Христов. Той призна, че няма как да даде гаранция за чакащите белодробна трансплантация.

“Нашата основна задача е да подобрим донорството в България. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има успех”, отбеляза още д-р Михаил Христов.

През последните седмици трима души починаха без да дочакат нужната им белодробна трансплантация след като от миналата година страната ни остана без договор с единствената европейска клиника, приемаща българи - тази във Виена. След като месеци наред Министерството на здравеопазването твърдеше, че е близо до намирането на решение и ще имаме договор с германска клиника, миналата седмица стана ясно, че сме получили отказ. 

Така ще разчитаме на идването на чужди екипи когато у нас има донор докато изградим собствена школа и бази, което може да отнеме години.

Споделяне

Още по темата

Още от България