Двама от кандидатите за “БДЖ Товарни превози“ искат и румънския държавен жп превозвач

Двама от потенциалните кандидат-купувачи на “БДЖ Товарни превози“ са подали оферти за закупуването на 51 процента от акциите на румънската държавна компания за товарни железопътни превози “ЧеФеРе Марфа“ (CFR Marfa). Общо три ценови предложения за тези активи са били подадени, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА в четвъртък.

Едното е на румънската “Груп Феровиар Ромън“ (Grup Feroviar Roman), която държи у нас мажоритарния пакет от “Българската железопътна компания“ и е единственият стратегически инвеститор от четиримата кандидати заявили досега интерес към “БДЖ Товарни превози“. Австрийският инвестиционен фонд “Донау Финанц“ (Donau-Finanz), който също претендира за българския товарен жп превозвач, е подал оферта за румънските активи заедно с румънската “Трансферовиар Груп“ (Transferoviar Grup). Третият желаещ “ЧеФеРе Марфа“ е американската “ОмниТРАКС“ (OmniTRAX).

На 15 май ще бъде обявен списък на инвеститорите, класирали се да участват в следващия етап от процеса на приватизация. Очаква се името на спечелилия търга да стане известно на 20 юни. Началната цена за 51 процента от акциите на компанията е 180 милиона евро.

Букурещ се е ангажирал пред Международния валутен фонд и Европейския съюз да приватизира няколко задлъжнели държавни компании, сред които “ЧеФеРе Марфа“. За компанията с дългове от 347 млн. евро работят около 9 хил. служители.

“Груп Феровиар Ромън“ е първият и най-голям частен товарен жп превозвач в Румъния, частната “Трансферовиар Груп“ извършва и пътнически превози с влак. “ОмниТРАКС“ е една от най-големите частни американски компании за железопътен превоз. Компанията притежава също филиал за търговия с недвижими имоти и работи в САЩ и Канада, съобщава Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?