Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Двама от надзора на ББР се покриха, министър Кирил Петков ги уволни (видео)

Кандидат-депутат обвини БНБ в саботаж на промените, централната банка се оправда, че няма внесени документи

33 коментара
Кирил Петков

Двама от тримата членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) – Митко Симеонов и Велина Бурска, не откликнаха на поканата за публичен разговор с министъра на икономиката Кирил Петков. В резултат той обяви в четвъртък, че ги "уволнява" и че ще им търси съдебна отговорност, ако извършат спорни действия до вписването на промяната в Търговския регистър.

Петков прибегна до този ход, за да разбере какво се случва в държавната банка, след като миналата седмица му бе отказана информация за отпуснати кредити за близо 1 милиард лева на 8 компании. В четвъртък Петков каза, че вече разполага с повече подробности за това, че три от най-големите кредити са били, макар и не директно, но фактически свързани с бизнеса на Делян Пеевски и Румен Гайтански - Вълка. Според министъра е "пълно безобразие" фактът, че от 1.9 млрд. лв. раздадени директно от ББР на частни клиенти 1.8 млрд. лв. са отишли за най-едрите кредити от топ 20.

Министър Петков няколко пъти повтори, че много съжалява, че "хората, които са отговорни за тези кредити и които са били сложени да пазят публичния интерес, не пожелаха да дойдат". Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на надзора на ББР от 2017 г. и по думите на Петков са дошли от агенцията за приватизация.

Двамата са изпратили писмо на министъра на икономиката, с което го уведомяват, че след срещата с него в сряда смятат днешното изслушване за "цирк".

Нови попълнения

Кирил Петков обяви още, че предлага две нови попълнения на мястото на неявилите се за публичен отчет Митко Симеонов и Велина Бурска. Това са Васил Щонов и финансиста Валентин Михов.

Васил Щонов беше министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. Той е професионалист с богат опит в банковото дело, телекомуникациите и енергетиката. Работил е в американски фонд за рискови инвестиции в малки и средни предприятия в Лос Анджелис (2017 - 2020), във водещата консултантска фирма "МакКинзи", като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на големи търговски банки в България (2004 - 2008) и в инвестиционна банка "Беър Стърнс" в Ню Йорк (1998 - 2001). Бил е в борда на директорите на "Близу" (2010 - 2014). Васил Щонов е завършил университета "Уортън" в Пенсилвания с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси. Магистър е по бизнес администрация и финанси от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

Валентин Михов има значителен опит в ръководството на банки. От 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор в "МакКинзи". Ръководил е проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия. В периода 2008 - 2017 г. е бил на висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия , Русия, Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. От 2018 г. отново консултира банки и компании. Завършил е Московския институт за международни отношения и е магистър по бизнес администрация от престижното бизнес училище INSEAD. Брат му - известният икономист Илиян Михов е ректор на INSEAD от 2013 г. Валентин Михов е основател на консултанската финансова компания Valor Advisors.

"Ще заменим двама бивши членове на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол с двама топ банкери. Ще видим дали те са подходящи за тези постове, за да бъдат одобрени от БНБ", каза служебният министър на икономиката.

Въпреки че Кирил Петков обяви "уволнението" на Симеонов и Бурска, то не може да влезе в сила моментално, защото изисква решение на принципала, одобрение от БНБ и вписване в Търговския регистър.

Георги Кадиев: БНБ саботира промените

Междувременно се появиха съмнения, че БНБ саботира назначението на новите членове на надзора.

Лидерът на "Нормална държава" и кандидат-депутат от коалицията около БСП Георги Кадиев сигнализира във Фейсбук, че БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в надзора на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на сегашния председател на НС, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР.

Другите двама членове (покрилите се Митко Симеонов и Велина Бурска, б. р.) обаче са отказали да наредят плащането, "ефективно саботирайки собствената си смяна", по думите на Кадиев.

Той посочи, че това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. Кадиев сравнява действията на Митко Симеонов и Велина Бурска с 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването, като посочва, че поставят личните си интереси над обществените.

"Калинка след калинка, блюдолизец след блюдолизец, саботьор след саботьор. Тази групичка в настоящия надзорен съвет е в тясно взаимодействие с Владислав Горанов и неговото назначение в БНБ - подуправителят по "Банков надзор" Миленков. Ето затова трябва работещ парламент. За да разкара подобни метастази на стария режим. Затвориш ли очи, вече са те превзели", пише Кадиев и признава, че няма да е лесно.

БНБ: Няма внесени документи

В късния следобед БНБ изнесе данни, че на този етап няма върху какво да се произнася, защото внесени документи на практика няма.

"На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Р България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата. Същите искания бяха оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г.", съобщиха от централната банка.

Оттам уточниха, че към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР. По закон заемането на най-висшите постове в банките подлежи на одобрение от БНБ, която следи за обучението, квалификацията и качествата на кандидатите.

Стамен Янев: Имаше затруднена комуникация между управата и надзора

Малко след 11 ч. приключи публичното изслушване на председателя на надзорния съвет на ББР Стамен Янев - бивш заместник-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов, който единствен се яви да даде публично обяснение какво се случва в управата на банката. Преди дни Кирил Петков върна Янев на стария му пост - шеф на Агенцията за инвестициите. Янев е председател на надзора на ББР от осем месеца.

Пред министър Петков Янев обясни, че управителният съвет (УС) на банката не е докладвал на надзорния съвет (НС) за големите кредити, които са били отпускани. Имало "затруднена комуникация" между УС и НС на ББР, каза Янев. Одитният комитет, който също беше сменен по разпореждане на Петков, пък изобщо не се бил срещал с надзора.

Янев заяви още, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. Работело се е по подобряване на гаранционните схеми между ББР и частните банки, които отпускат земи на малките фирми и граждани за преодоляване на кризата от коронавируса.

На практика надзорът изобщо не се занимавал с контрол върху работата на управата на банката, макар това да е била основната му функция, призна Янев. По устав надзорният съвет би трябвало да е одобрявал, след подробен анализ, отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.

Въвежда се таван за кредити от 5 млн. лв.

Министър Кирил Петков обяви още, че е внесъл в БНБ промени в устава на ББР, с които се слага максимален размер на кредитите, отпускани от държавната банка, в размер на 5 млн. лв.

"Нищо повече от 5 милиона лева! Трябва внимателно да следим дали някой някога няма да премахне този таван", каза Кирил Петков. Той посочи, че сред най-едрите заеми, раздавани през последните години, са такива от по 60, 100, 150 милиона лева.

Служебният министър на икономиката посочи, че промяната на състава на одитния комитет на банката, е важна стъпка, защото досега е нямало достъп до кредитните досиета. Той обаче не каза кои са членовете на одитния комитет.

„От днес нататък ние ще имаме по-детайлна информация за състоянието на кредитния портфейл. Знаем, че банката е много ликвидна. Така че можем да гарантираме, че тези пари, които в момента са в банката, няма да отидат за поредния 100-милионен заем, а за малки и средни предприятия", заяви Петков.

Изслушване на 8-те големи кредитополучателя

От изслушването на Стамен Янев не стана ясно какво се случва с раздадените близо 1 млрд. лева на 8 компании, от петък министър Кирил Петков започва публични срещи с техни представители.

Целта е на данъкоплатците да им стане ясно за какво точно са отишли тези средства, с какво са помогнали за повишаване на експортния потенциална дружествата, обслужват ли се редовно заемите. Въпроси, на които към момента, няма официална информация.

Засега на поканата му са отговорили единствено от Български морски флот, контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви, съобщи БНТ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #33

  в герб има 2 партии - бкп и бсп, в бОковата тиква има 2 гънки - 1 да диша и 1 да пази равновесие, а в гЕрбавата политика има 2 голЭЭми проекта и те са руски - руско-скръбския поток и бЭлЭнЭ....

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #32
 3. tibia
  #31

  ГЕРБ си бяха тръгнали, но такива като Киро не само могат да спрат срива на доверието към тях, но и да ги върнат на власт! Гледах 10-ина минути от разговора по Нова и мисля, че си имаме работа с Румен Гечев 2! Лошото е, че е доста по-усъвършенстван и по-лустросан! Зле ще свърши приключението служебно правителство! За всички!

 4. Мюнхен
  #30

  Като спрат парите на ГЕП- техните фирми, чиновници, обществени поръчки, хрантутници- и те ще загубят изборите. ГЕП нямат свой електорат, свои истински привърженици, имат наемници, нещо като феодални поданици, които по принуда гласуват за тях. Има пари- има бюлетина на ГЕП, няма пари- няма бюлетина.

 5. Stefan
  #29

  Жалки мишки. Назначени от герп. Разчистване му е майката!

 6. Sin
  #28
  Отговор на коментар #27

  Да, за целта трябва и каскета да се изчагърта, а правосъдната система да се реформира. Иначе всичко ще си остане на вятъра. Добре да мислим за кого ще гласуваме.

 7. обикновен
  #27

  Вирусът Борисов е заразил всичките си слуги с непоправима глупост и позорно изм.кярстване. Копират като зомбита неговото поведение - тотално незачитане на държавните институции и закони, скриващи се като страхливи мишки, бягство от всякаква отговорност - независимо от високите постове, саботаж на Държавата. Позор! Съд за Борисов и подчинените му прикрити съучастници, разсипващи държавните структури!

 8. случайно минаващ
  #26
  Отговор на коментар #23

  Не реват гербавите, реват едни тъ..ци, които още не са наясно как действа военна хунта, поради жълтото около устата.

 9. Коментарът е изтрит в 23:46 на 02 март 2022 от автора.
  #25
 10. QMTIKVA
  #24

  Колкото по-бързо бъдат смазани структурите създадени от ГЕРБ, чрез премахване на слугинажа на Борисов, толкова по-бързо ще заживеем в една чиста Република. За 2 седмици служебен кабинет, всеки вече е наясно, че освен да краде, да мамми, да убива хора и съдби, Борисов нищо друго не е правил. Всеки има дълг да излезе на 11.07.2021г и да гласува МАСОВО ПРОТИВ ГЕРБ !!! ГЕРБ са минало, никога пак няма тези неща (защото това не са хора) да пипнат властови лост в тази държава!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.