Двама от "Наглите" са освободени предсрочно от затвора, прокуратурата протестира

Ивайло Евтимов-Йожи излиза заради "положителна промяна на поведението му"

Двама от "Наглите" са освободени предсрочно от затвора, прокуратурата протестира

Двама от осъдените членове на т.нар. банда за отвличания "Наглите" – Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца, са били условно освободени предсрочно от затвора с определение на Софийския градски съд, съобщиха от прокуратурата.

Това решение е протестирано пред Софийския апелативен съд (САС), коментира във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Йожи беше осъден на 18 години, а Гребеца – на 10, след като Върховният касационен съд (ВКС) намали през юли 2014 г. 15-годишната му присъда с 5 години заради показанията му в полза на обвинението.

Арнаудова изрази надежда САС да отмени определението на първата инстанция, за да не излязат двамата на свобода, въпреки че двамата са работили, докато са излежавали присъдите си зад решетките.

"Естествено, както всички лица, които са изтърпели наказание лишаване от свобода и бъдат освободени, представляват интерес за органите на МВР. Има различни начини за тяхното обезпечаване и оперативно, с оглед контрол над това дали ще продължат да се занимават с престъпна дейност, или са били превъзпитани в затвора. Така че те ще представляват интерес за нас", коментира във вторник и главният секретар на МВР Младен Маринов.

В определението на СГС за предсрочното освобождаване на Евтимов се казва, че то е "поради наличие на положителна промяна на поведението му по време на изтърпяване на наказание". Други аргументи не са споменати в стенограмата от заседанията на съда по казуса, качена във ведомствения сайт. Гребеца пък е длъжен да се явява на "задължителни пробационни срещи" за срок от 6 месеца, след като излезе от затвора.

18-годишни присъди излежават още Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето. Оправдани по делото бяха братята Радослав и Митко Лебешковски, които още на първа инстанция бяха признати за невинни по обвиненията си за участие в бандата, както и че са помагали за част от отвличанията. Те обаче бяха осъдени условно на по съответно 1 с 3 години изпитателен срок и 2 с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.

Останалите двама подсъдими Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Цуро бяха оправдани по всички обвинения и от втората съдебна инстанция, тъй като срещу тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства.

Неразкрити останаха четири от отвличанията, разследвани по делото – на Румен Гунински-младши, рецидивиста Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев-Пурата и на бизнесмена Борислав Атанасов. За тях осъдени няма. За доказано разкрити бяха приети от съда похищенията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Киро Киров и опита за похищение на Борислав Динев.

Делото срещу "Наглите" бе знаково за първия кабинет "Борисов", което започна още в началото на 2011 г. Процесът присъстваше в почти всяко публично изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който не пропускаше да изтъкне, че едва след неговото влизане във властта "епидемията" от отвличания е била спряна.

Макар че, многократно делото "Наглите" бе отчитано като небивал успех срещу организираната престъпност, наред с процеса "Килърите", казусът изобилстваше от гафове на МВР и прокуратурата. Сред тях бе идеята на разследващите да представят пред съда записи от разпити на подсъдими, на които присъстват бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, както и старото ръководство на ГДБОП в лицето на Станимир Флоров и Валентин Цоновски.

Споделяне

Още по темата

Още от България