Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в града

Само Рим и Братислава са по-мръсни от София, показва проучване на Евростат

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в града

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в София. Това показват данни от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май.

Близо 30% от жителите на София, или почти всеки трети софиянец, е доволен от чистотата на столичния град. От тези 30% обаче - 26 на сто са по-скоро "доволни" и едва 4 на сто - "много доволни", сочат данните от проучването.

Други 42 на сто от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 на сто са "много недоволни" от чистотата на столицата, отчита Евростат.

По този показател българската столица е на 26-та позиция сред столиците на страните-членки на ЕС, като зад нас са само Братислава и Рим. Анализът отчита равнището на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града.

Когато се сравняват обаче данните на Евростат с желанието на софиянци сами да си помогнат и да изчистят града си, се отчита значително разминаване между процента на "недоволните" столичани и броя на жителите на София, които доброволно са се включили в пролетното почистване на столицата преди броени дни.

По данни на Столичната община само около 13 хиляди софиянци, което е едва около 1 процент от жителите, са се участвали като доброволци в кампанията за пролетното почистване. По време на акцията бяха засадени  5400 дръвчета, събрани над 6200 тона отпадъции  премахнати 66 нерегламентирани сметища.

Данните на Евростат и на Столичната община напомнят, че от инициативността и желанието на всеки един от нас зависи в какъв град живеем сега и ще живеем в бъдеще.

Най-доволни от чистотата са в Люксембург

Най-доволни от чистотата са жителите на Люксембург. Близо 95 на сто от населението в едноименната столица са били удовлетворени от чистотата на своя град, сочат данните на Евростат.

Следват Виена (90%), Любляна (88%), Рига (81%), Хелзинки (80%), Вилнюс, Талин и Загреб (по около 75%).

Най-малко удовлетворени от чистотата на своя град са жителите на италианската столица Рим - едва 9 на сто, следвани от Братислава (28%), София (30%), Букурещ (37%), Мадрид (38%), Атина (41%), Берлин (45%), Брюксел (47%) и Париж (49%).

Освен в европейските столици данните на Евростат отчитат и удовлетвореността от чистотата на други европейски градове. По този показател на челно място са два латвийски града - Вентспилс с 99 на сто и Валмиера с 97 на сто.

Друг град с висок процент от удовлетвореност от чистотата са испанският Овиедо с 95 на сто.

Информацията за тези данни е базирана на показатели за проучване на възприятията, изготвени от Европейската комисия, отчита Евростат.

Споделяне

Още от България