Двама от задържаните у нас заради трафика на кокаин с обвинения

Двама от задържаните у нас заради трафика на кокаин с обвинения

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на двамата задържани у нас по подозрение за участие в наркотрафик на три тона кокаин през Испания. Собственикът на кораба Дойчин Дойчев и Руслан Колев, сочен за организатор на транспорта на дрогата, официално са обвинени в участие в организирана престъпна група.

Те са задържани за 72 часа. Предполага се, че в тази организирана престъпна група са участвали и някои от задържаните в Испания. В момента се уточнява на кои от тях да се повдигне същото обвинение.

Двамата мъже остават в следствения арест на ул. ”Майор Векилски” до вторник съобщи бТВ.

Собственикът на фирмата ”Сийборн трейд” Дойчин Дойчев и 37- годишният Руслан Колев бяха докарани в София в събота сутринта.  В петък вечерта те бяха пуснати за два часа от ареста в Бургас и после отново прибрани от полицията и доведени в Специализирания съд.

Позицията на Дойчин Дойчев е, че фирмата му ”Сийборн трейд” носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба. Според  разследващите обаче собственикът на фирмата и капитана на кораба са знаели какво се пренася.

За другия обвиняем - Руслан Колев министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в интервю за в. ”24 часа”, че е имал легален строителен бизнес у нас.

 “За Руслан мога да кажа, че си е осигурил доста добър стандарт на живот. От проверките, които са направени, сме установили, че се е занимавал със строителство на жилищни сгради. Но това е и част от предполагаемото пране на пари”, съобщи Цветанов.

Той отново заяви, че част от задържаните са имали комуникация и с Иван Тодоров-Доктора и с Евелин Банев-Брендо,  но към момента  няма данни за съпричастност на Брендо към задържания товар от 3 тона кокаин в Испания.

 ”При задържането на тези тонове кокаин при всички положения се очаква да има и конфликти заради неуредените сметки. Това би могло да провокира определено напрежение в средите на организираната престъпност”, каза Цветанов.

На въпрос има ли вече яснота къде ще бъдат съдени моряците и организаторите на трафика, Цветанов заяви: ” Това ще бъде дискутирано следващата седмица при срещите ми в Испания. В момента концентрираме вниманието си около разкриването на цялата престъпна схема”.

”Задържането на българския кораб ”Свети Николай” в Испания ще се отрази негативно на българския флаг, коментира във Варна транспортният министър Ивайло Московски.

”За съжаление корабът е български и моряците са българи. Надявам се следствието да се развива така, че голяма част от тях да се окажат невинни, т.е. че не са знаели какъв товар има на борда,” каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България