Двама пациенти с Covid починаха, оставени 40 минути на стълбите в болница (видео)

Двама пациенти с Covid починаха, оставени 40 минути на стълбите в болница (видео)

Двама пациенти, заразени с Covid-19, са починали, след като са оставени на стълбите на новосформираното отделение за коронавирус в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. По ирония на съдбата, драмата се развила на 16 ноември именно в Пловдив, за където премиерът Бойко Борисов се зарече, че ще отвори първата Covid болница у нас.

40 минути на стълбите

Видео, публикувано във фейсбук, показва как двамата мъже чакат за настаняване пред сградата. Единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни към новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Мъжът, седнал на тротоара пред отделението по алергология, с кислородна маска на устата е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев. Датата е 16 ноември. Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която от скоро е трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на Университетската болница.

От получената до момента информация станало ясно, че пациентите са престояли пред отделението в продължение на около 30-40 минути. Към момента все още не са ясни причините за забавянето.

"Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа", коментира пред БНТ Мария Господинова- съпруга на починалия пациент.

Цяла седмица с 37.4 градуса 

Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37.4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница, за да го прегледат, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив.

"Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", добавя Господинова.

След преценка на лекарите Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата.

"Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях", добавя съпругата пред БНТ.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа, която така или иначе не е направена. По неясни за съпругата му причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи.

"Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...", добавя тя.

В рамките на минути състоянието на мъжа се влошава, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото -пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов. Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди спешна проверка на случая. Резултатите се очакват в следващите дни.

Тече проверка

По предварителен план е трябвало да бъдат прехвърлени трима пациенти. Първият е поет от санитар на отделението, но приемът на другите двама се забавя. 

Ръководството на лечебното заведение проверява какво точно се е случило и какви са били действията на всички служители, които са се намирали на мястото на инцидента или са били ангажирани със случая.

"В случай, че се открият данни за извършено престъпление материалите ще бъдат предоставени на Прокуратурата за извършване на действия по компетентност", гласи позицията на УМБАЛ "Свети Георги".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?