Двама пловдивски общинари и близък на бизнесмен арестувани за измама

Двама пловдивски общинари и близък на бизнесмен арестувани за измама

Двама служители на Община Пловдив и техен съучастник са арестувани за измама, съобщиха от полицията в сряда. Срещу шофьора на кмета Славчо Атанасов – Саркис Московян, и шефката на ГРАО Василка Костова, както и срещу Трифон Мишовски, шофьор на бизнесмена Атанас Търев е повдигнато обвинение за измама. Тримата са били арестувани във вторник сутринта в сградата на централната администрация и са задържани са 72 часа.

Задържаните са поддържали заблуда в 50-годишен жител на пловдивския квартал ''Коматево”, че без тяхно съдействие няма да бъде задействана процедура по прекратяване на съсобственост върху терен между него и общината. Човекът е трябвало да плати 5 хиляди лева на Мишовски, който твърдял, че е дал сумата за придвижване на документите и внасянето на преписката в Общинския съвет. Тримата обаче ''пропуснали'' да го уведомят, че Общинският съвет вече е гласувал решение за прекратяване на съсобствеността.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов (ВМРО) отстрани двамата служители до изясняване на случая.

Говорителят на Окръжната прокуратура - Пловдив Даниела Начева съобщи, че срещу Трифон Мишовски се очаква да бъде повдигнато и обвинение в изнудване. Бизнесменът Атанас Търев, чийто шофьор е Мишовски, е бивш спортист, рекордьор на овчарски скок и предишен съдружник на оръжейния търговец Николай Гигов в проекта за изграждане на завода за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци.

Полицията е действала по сигнал на изнудвания жител на ''Коматево''. Приятелка на дъщерята на пострадалото лице потърсила съдействие от общински служител за по-бързото предвижване на проблема на баща ѝ в Общинския съвет. Последвали са поредица от срещи, при които едното от лицата - общински служител, е искал пари, като сумата е слязла до 3000 лв.

Според интернет-изданието plovdiv-online Московян и Костова са сред най-близките хора на пловдивския кмет. Пълната секретност на акцията пък се наложила заради това, че съпругът на Василка Костова – Коста Костов - е бивш кмет на район Северен по времето на Спас Гърневски. В момента Костов е служител на Икономическа полиция – Пловдив.

''Случаят безспорно е неприятен. Няма да скрия огорчението си, тъй като с тези хора съм работил повече от шест години. Ако се докаже вината им, те ще си понесат отговорността, а ако се окажат невинни, просто ще имат едно неприятно изживяване", заяви Атанасов.

Славчо Атанасов бе избран за кмет на Пловдив с листата на ВМРО/ГЕРБ. След разрив между Атанасов и вече бившия председател на общинския съвет Йордан Кюмюрджиев от ГЕРБ , политическата симпатия между двете партии угасна. Зам.-кметовете, издигнати от ГЕРБ, напуснаха, а ВМРО заедно с БСП и “Атака” образува ново мнозинство в Общинския съвет. ГЕРБ остана в опозиция, а отношенията между кмета и градския парламент се обтегнаха силно.

Споделяне

Още от България