Двама полицаи простреляни по време на протест в американския град Фъргюсън

Двама полицаи простреляни по време на протест в американския град Фъргюсън

Двама полицаи бяха простреляни по време на протест в град Фъргюсън в щата Мисури, предадоха световните агенции в четвъртък. Полицаите са били простреляни пред полицейския участък на Фъргюсън, където се е състоял протестът, посочва Ройтерс.

Единият полицай е прострелян в лицето, а другият в рамото, допълва Франс прес.

Те са били ранени, докато са се опитвали да разпръснат протеста пред полицейския участък, посочи Джон Белмар, началник на полицията на окръг Сейнт Луис, в пределите на който се намира Фъргюсън. Животът на ранените полицаи не е в опасност, добави Белмар.

Протестът пред полицейския участък се състоя броени часове, след като началникът на полицията на Фъргюсън Томас Джаксън подаде оставка след критичен федерален доклад, в който се говореше, че полицията в града е предубедена към чернокожите.

Въпреки подадената оставка на полицейския началник демонстрантите решиха да излязат на протест срещу проявите на расизъм от страна на полицията в града. Те носеха плакати с надписа: "Расизмът живее във Фъргюсън", отбелязва Ройтерс.

В началото протестът протичал спокойно, но после се изродил в размирици и най-малко двама души били арестувани от силите за борба с безредиците. Докато полицаите се опитвали да разпръснат протестиращите, отекнали изстрели, казват полицейски източници.

Демонстрантите се изплашили и много от тях легнали на земята. Други започнали да викат: "Простреляха ченгета".

Според представител на демонстрантите стрелецът не е бил сред демонстрантите. Изстрелите са дошли откъм съседен хълм.

Във Фъргюсън миналото лято бял полицай застреля невъоръжен цветнокож младеж и това породи вълна от протести. Разследването прецени, че няма основания за започване на дело срещу полицая, но министерството на правосъдието на САЩ поръча доклад за работата на полицията във Фъргюсън, който беше публикуван миналата седмица.

Споделяне

Още от Свят