Двама полицаи убити в Косово

Двама полицаи - единият служител на ООН, а другият от Косово, били убити късно снощи при нападение срещу колата им недалеч от Прищина, съобщи шефът на полицията в Косово, предадоха осведомителните агенции.

Нападението станало в село Лузан, на двайсетина километра северно от косовската столица Прищина след два дни относително затишие в провинцията.

Си Ен Ен посочва, че албанската етническа общност, която е мнозинство в администрираната от ООН провинция, отбелязва на 24 март петата годишнина от началото на въздушните удари на НАТО, които принудиха Милошевич да изтегли войските си от Косово. Пред последните дни обаче там се разпали нова вълна на насилие от страна на албански екстремисти срещу сръбското малцинство, като 28 души загинаха, над 500 са ранени, а над 100 сръбски къщи и над 15 православни храмове бяха разрушени.

Над 3000 етнически сърби бяха прогонени от домовете си, а Белград определи нападенията като етническо прочистване.

Според говорител от полицията на ООН при снощното нападение една кола се изравнила с патрулиращата кола на двамата полицаи, която носела отличителните знаци на ООН. От колата открили огън по полицаите и после тя изчезнала. Подробностите около нападението все още не са ясни и не се знае кой го е извършил, отбелязва Ройтерс.

Патрулиращият автомобил на ООН, в който е имало трима офицери и преводач, е пътувал към Прищина от Подуево.

Британски военнослужещи помагат на разследването, като полицейският говорител на ООН каза пред Би Би Си, че този вид нападения са твърде редки в Косово. Единствената подобна атака е станала през август м.г., когато индийски полицай е бил убит.

КФОР арестуваха генерал от Корпуса за защита на Косово

Финландски войници от силите на НАТО (КФОР) арестуваха снощи в косовския град Липлян генерала от Корпуса за защита на Косово Шукри Буя поради подозрения, че е организирал терористичните акции на територията на община Липлян и престъпленията срещу сърби, съобщи Международният пресцентър в Косовска Митровица, предаде ТАНЮГ.

Буя е известен и с престъпленията, извършени срещу сърби и другомислещи албанци, когато е бил командващ албанската Армия за освобождение на Косово в района.

В тези престъпления изявена роля играеше и брат му Рам Буя, сега високопоставен представител на министерството за обществена дейност в Косово

НАТО изпрати допълнителни подкрепления от 2000 военнослужещи в Косово към съществуващия контингент от близо 18 500 войници, да са овладеят напрежението. Въпреки това остава въпроса защо алиансът не успя да предотврати насилието или бързо да го спре, отбелязва Си Ен Ен.

"Ние сбъркахме", каза шведският бригаден генерал Андреас Бранстром в извинение към лидери на сръбската общност край Прищина. "За всичко това аз много съжалявам", добави той.

Върховният представител на ЕС по външната политика Хавиер Солана, който разпореди бомбардировките преди пет години като генерален секретар на НАТО, в сряда пристига в Косово. Очаква се той да призова да спокойствие и сътрудничество между албанци и сърби.

Историята обаче показва, че мирът между двете общности е твърде далеч, ако въобще е възможен, отбелязва Си Ен Ен.

Във вторник сръбският премиер Воислав Кощуница разговаря в Брюксел с представители на ЕС и отново настоя, че физическото разделяне на Косово на отделни албански и сръбски райони е единственият начин да се предотврати по - нататъшно насилие.

Нерешеният статут на областта е предмет на яростни спорове между албанското мнозинство, което настоява за независимост на Косово и сърбите, които са категорично против, отбелязва Би Би Си.

По повод последния изблик на насилие в Косово - най- сериозния от края на войната през 1999 г. - НАТО и ЕС предупредиха албанските лидери в провинцията, че няма да допуснат преследване на политически цели със силови методи и настояха властите да помогнат за възстановяването на разрушените сръбски домове и църкви.

Командващият на КФОР заплаши албанските екстремисти

Командващият международните умиротворителни сили в Косово КФОР генерал Холгер Камерхоф заплаши с решителен отговор всеки опит за ново предизвикване на насилие в областта.

Който се опита да нападне сръбските анклави или културни ценности, ще се изправи срещу КФОР, каза германският генерал в интервю за в. Франкфуртер алгемайне цайтунг.

Той предупреди, че числеността на силите КФОР би трябвало да се върнат на 40 000 войници, за да се предотвратят убийствата.

Войниците от КФОР са стреляли, когато са били нападнати и така са убили един снайперист в Косовска Митровица, каза Камерхоф. Той съобщи, че в самоотбрана полицаите от ООН са убили две лица.

Генералът оспори оценки, че албанските екстремисти в Косово миналата седмица са постигнали пълен успех. В цялост или частично са унищожени 17 църкви и 116 къщи. Ако това се мери със 120 000 сърби, които останаха в Косово, означава, че албанските екстремисти не са постигнали дори частичен успех, каза той.

Камерхоф призна, че ООН и НАТО, които са вярвали, че Косово е на пътя към многоетническо общество, са били изненадани от събитията миналата седмица. Видяхме, че връзките на ветераните от АОК са запазени до наши дни, каза той.

В същото време Русия обяви, че смята да играе по-активна роля в събитията в Косово, предаде МПА. Александър Яковенко каза, че напрегнатата обстановка в Косово ще получи доминиращо място в дневния ред на разговорите между Русия и НАТО, които ще се състоят в Брюксел на 2 април.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?