Двама пожарникари загинаха в Австралия, премиерът се върна от отпуск и се извини

Двама пожарникари загинаха в Австралия, премиерът се върна от отпуск и се извини

Двама австралийски пожарникари доброволци загинаха при опит да потушат горски пожар на около 90 километра югозападно от Сидни. Премиерът Скот Морисън прекъсна необявената си почивка на Хавайските острови, където отиде в разгара на кризата, и се извини, предадоха световните агенции.

Камионът на двамата загинали мъже, който бил част от конвой на пожарната, се блъснал в дърво и се преобърнал. Трима души били ранени при катастрофата и откарани в болница.

"Това е много трагично събитие в и без това тежкия сезон на пожарите", каза в комюнике австралийската пожарна служба.

При друг инцидент двама пожарникари получиха изгаряния по лицето, ръцете и краката и бяха откарани с хеликоптер в болница. Тяхна колежка бе откарана с линейка, след като тримата са се оказали обкръжени от пламъци.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви тази сутрин, че ще прекъсне ваканцията си на Хавайските острови и ще се завърне в страната си възможно най-скоро.

Той понесе силни критики в социалните мрежи през последните дни, че е отишъл на почивка в чужбина в момент, когато Австралия е обхваната от суша и безпрецедентна жега и се бори с над 100 пожара.

Австралийският премиер се извини, че е отишъл на почивка, докато страната гори и преживя тази седмица двата си най-горещи дни, откакто се води статистика, съобщи Би Би Си.

"Дълбоко съжалявам за всяка обида, причинена на всеки от многото австралийци, засегнати от ужасяващите горски пожари, като отидох на ваканция с моето семейство по същото време", каза Морисън.

Осем души загинаха, над 700 къщи изгоряха и площ от милиони хектари бе изпепелена в резултат на кризисната ситуация с горските пожари в Австралия от септември, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?