Двама пребиха с тръби Георги Харизанов пред дома му

Бившият шеф в "Напоителни системи" е приет във ВМА в тежко състояние

Снимка: БГНЕС

Бившият член на борда на директорите в дружеството "Напоителни системи" Георги Харизанов е бил пребит с тръби от двама нападатели пред дома му в столичния кв. "Красна поляна" вечерта в четвъртък, научи Mediapool.

Той е приет във Военно-медицинска академия с опасност за живота, но за момента състоянието му е стабилизирано. Засега от МВР не съобщават официално за случая.

Харизанов се е прибирал с жена си, когато е бил нападнат от двамата неизвестни. По неофициална информация съпругата му също е пострадала, но не сериозно. Харизанов е със счупени ръка и ребра и множество наранявания по лицето и главата.

Само допреди месец бившият шеф в "Напоителни системи" се намираше в следствения арест, където прекара три месеца заради показанията на анонимен свидетел и две справки от ДАНС, според които той се канел да бяга "при негрите".

Харизанов бе обвинен за две неизгодни сделки със скрап, като делото срещу него бе образувано през октомври м.г. Първоначално съдът му определи гаранция от 5000 лева, но впоследствие прокуратурата поиска той да бъде задържан на основание на въпросните анонимни показания.

Бяха представени и две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол".

Въпреки че според Наказателно-процесуалния кодекс подобни материали няма как да бъдат приети за доказателства няколко съдебни състава изпълниха желанието на прокуратурата и задържаха Харизанов със скандални мотиви. В крайна сметка Софийският районен съд го освободи без изобщо да му налага мярка, приемайки, че няма никакви данни за извършено от него престъпление. Градският съд обаче му определи гаранция от 7000 лева.

Освен Харизанов по делото обвинения получиха още бившият му колега в Борда на директорите на дружеството Радослав Чеглайски и ексшефа на "Напоителни системи" Стайко Ганчев. Според прокуратурата Стайко Ганчев продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон (общо 505 000 лева – бел. ред.), докато пазарните цени на същите черни и цветни метали се търгували за между 360 и 500 лева на тон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?