Двама представиели на "Ени" влизат в управата на "Газпромнефт"

На извънредно събрание на акционерите на "Газпромнефт" в съвета на директорите ще бъдат избрани двама представители на италианската "Ени", която притежава 20 процента от акциите на руската нефтена компания, предаде "Время Новостей" във вторник. По информация на изданието за това са се договорили ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и управителят на "Ени" Паоло Скарони.

"Ени" придоби дела си в "Газпромнефт" (бившата "Сибнефт" на милилардера Роман Абрамович)  при разпродажбата на активи на "Юкос". Италианската компания изкупи целия лот с газовите активи на петролната компания, сред които беше и дял на "Газпромнефт", но още преди  аукциона "Ени" се договори с "Газпром", че в случай на победа дапрепродадена газовия монополист част от изкупените активи, включително и 20-процентния дял в "Газпромнефт"

"Газпром" има опция да плати в следващите две години акциите от "Газпронефт", но по информация на изданието "Ени" се опитва да убеди газовия монополист да не изкупува активите, а да ги остави италианска собственост.

В момента в съвета на директорите на "Газпром", който бе избран след продажбата на активите на "Юкос", влизат осем души.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?