Двама представители на беларуската опозиция бяха пуснати под домашен арест

Виктор Шкляров

Двама представители на беларуската опозиция бяха освободени от следствения изолатор и поставени под домашен арест. Това става малко повече от една седмица след участието им в изненадваща среща в център за предварително задържане между беларуския президент Александър Лукашенко и някои от неговите опоненти, задържани преди и след президентските избори през август, предизвикали безпрецедентни протести в страната.

Политическият съветник от американско-беларуски произход Виталий Шкляров, арестуван през юли в Беларус и обвинен в подпомагане на беларуската опозиция, беше поставен под домашен арест, съобщи днес адвокатът му, цитиран от Франс прес.

Шкляров, обвинен, че е помагал на беларуската опозиция да мобилизира протестиращия електорат, беше сред участниците в тази среща, както и Виктор Бабарико - банкер, смятан до ареста му през юни за главен съперник на Лукашенко на изборите.

Лилия Власова, член на президиума на Координационния съвет на опозицията, също е била освободена от следствения изолатор и поставена под домашен арест, предаде ТАСС, като се позова на новинарския сайт tut.by.

Мярката на Власова, която също участва във въпросната среща на беларуския президент с опозиционери на 10 октомври, е била променена още в петък.

Миналия понеделник бяха освободени от следствения изолатор и поставени под домашен арест други двама участници в срещата с президента. Това са свързаният с Бабарико политолог Юрий Воскресенски и Дмитрий Рабцевич, ръководител на поделението в Минск на софтуерната компания "ПандаДок".

Срещата беше официално организирана за обсъждане на проект на Лукашенко за конституционна реформа, за който не се знае нищо.

Преизбирането на беларуския президент, който е държавен глава от 1994 г., предизвика исторически демонстрации, тъй като опозицията и Западът смятат резултатите за фалшифицирани.

И вчера десетки хиляди хора излязоха по улиците на Беларус, въпреки заплахата полицията да стреля с бойни патрони.

Задържани бяха 280 души, 215 от които в столицата, предаде Ройтерс, като се позова на МВР.

Споделяне

Още от Свят