Двама ранени при протест пред резиденцията на германския президент

Над 300 души поискаха оставката на германския президент Кристиан Вулф, като размахваха обувките си пред берлинската му резиденция в заимстван от арабската култура знак на неуважение, предаде ДПА.

"Искаме само да размахаме обувките, не да ги хвърлим", каза един от организаторите Юрген Йенен, имайки предвид инцидент от 2008 г., при който разгневен иракски журналист замери с обувка тогавашния президент на САЩ Джордж Буш.

Според местната полиция, при неголям сблъсък са пострадали полицай и демонстрант в момент, когато тълпата се е опитала да се приближи плътно до резиденцията. Двамата ранени са приети в болница.

Кристиан Вулф през последните седмици е подложен на растящикритики след като стана известно, че като премиер на провинция Долна Саксония не е съобщил за жилищен заем, който получил от съпругата на свой богат приятел. Повдигнати са и въпроси дали Вулф е използвал влиянието си да конвертира тези пари в нисколихвен търговски кредит.

Освен това Вулф е в словесна война с в. "Билд" заради телефонен разговор, в който се е опитал да забави или спре публикуването на статия за тези заеми.

Макар и длъжността на Вулф да е до голяма степен чисто церемониална, критиките към него са притеснителни за канцлера Ангела Меркел, която го номинира за поста.

Споделяне
Още от Свят

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?