Двама ранени при сблъсъци между полиция и демонстранти във Фъргюсън

Двама ранени при сблъсъци между полиция и демонстранти във Фъргюсън

Двама души бяха ранени при стрелба в град Фъргюсън в щата Мисури след протест в памет на убития преди година цветнокож младеж Майкъл Браун от бял полицай, съобщи Ройтерс.

Стрелбата отекна по време на сблъсък между група демонстранти и полицията. Силите на реда се опитаха да разпръснат демонстрантите, които чупели витрини на магазини и блокирали пътна артерия в града.

Протестът в памет на Браун протече спокойно, но след това група демонстранти започнаха да разбиват витрини на магазините и блокираха основна пътна артерия във Фъргюсън.

Полицията се опита да ги накара да се разотидат и така се стигна до сблъсъците и до стрелбата.

Демонстрантите носеха плакати с текста: "Ръцете ни са във въздуха, не стреляйте!", "Моля ви спрете да ни убивате" и "Ние всички сме тук зарази Майк Браун". Някои от участниците в похода отидоха до училището, в което учеше Браун и поставиха пред него плюшени играчки в памет на убития младеж.

Пред журналисти бащата на Майкъл Браун каза, че ще положи всички усилия, за да запази жива паметта на сина си и ще направи всичко за своето малцинство. Той призна, че не е бръснал брадата си от смъртта на сина си и ще го направи едва когато справедливостта възтържествува.

След случая във Фюргюсън убийството от бели полицаи на няколко цветнокожи мъже породи вълна от гняв и възмущение в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят