Двама роми, укривали се след боя в Асеновград, остават в ареста

Съдът задържа и Петър Низамов, той обвини жертвата си в агресия

Двама роми, укривали се след боя в Асеновград, остават в ареста

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста в четвъртък ромите Асен Асенов и Джавет Юсеинов, които в продължение на няколко дни са се укривали от властите заради участието си в масовия бой пред болницата в града преди десетина дни.

Зад решетките остава и известният с антиимигрантските си нагласи Петър Низамов-Перата, който бе обвинен за нападение над оператора на бТВ Петър Джанаваров по време на масовия протест срещу ромската махала в Асеновград в неделя.

По време на заседанието на съда стана ясно, че Асенов и Юсеинов са били разпознати като участници в боя между роднини на младежите, които се сбиха миналия понеделник на язовира "40-те извора", предизвиквайки напрежение срещу ромското население в града.

Двамата бяха обвинени в хулиганство заради агресивните си действия пред болницата, където роднини на участниците в първия бой чакали на 26 юни информация за пострадалите. По данни на обвинението те са се държали агресивно, хвърляли камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели тояги. След намесата на полицията, която прекъсна масовото сбиване, Асенов и Юсеинов се укрили – единият в село Боянци, а другият в Асеновград.

Именно заради това съдия Иван Шейтанов прие, че има реална опасност да се укрият отново, ако бъдат пуснати на свобода и определи да останат в ареста. По делото за побоя пред местната болница са задържани още деветима души, които са с постоянна мярка "задържане под стража".

По отношение на обвиняемия за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда Петър Низамов съдия Шейтанов заключи, че има опасност бургазлията да извърши друго престъпление, ако не е в ареста.

Прокуратурата посочи пред съда, че Перата заснел с мобилния си телефон конфликт и без да бъде провокиран се е насочил към оператора на бТВ и му нанесъл удар в дясното око. Освен това той наплюл Джанаваров, псувал го и го обиждал.

Тезата на Низамов пък бе, че операторът го е ударил първи, въпреки че подобно нещо не се виждаше на кадрите, заснети по време на инцидента в неделя. Тогава полицаи прекъснаха пререканието между двамата, а впоследствие Перата бе задържан късно през нощта, след като се бе върнал в Бургас.

Споделяне

Още от България