Двама румънски бивши министри с по три години затвор за корупция

Румънският Върховен касационен съд осъди на по три години затвор бившите министри на земеделието Дечебал Траян Ремеш и Йоан Аврам Мурешан по обвинения в корупция, съобщи Аджерпрес във вторник. По същото дело бизнесменът Георге Чорба беше осъден на шест месеца условно за купуване на влияние. Решението може да бъде обжалвано пред по-висша инстанция.

Според Националната дирекция за борба с корупцията през септември 2007 г. Ремеш, който по това време е бил министър на земеделието, е получил чрез посредничеството на Мурешан сумата от 15 000 евро и хранителни продукти на стойност 1500 леи (еврото се разменя за 4,34 леи) от бизнесмена Георге Чорба, за да облагодетелства фирмите му при публични търгове, организирани от институции на негово подчинение. Според прокурорите той получил също и луксозен автомобил на стойност около 65 000 евро.

Ремеш и Мурешан бяха изправени на съд през юни 2008 г. за търговия с влияние и посредничество в търговия с влияние. Мурешан коментира, че вероятно политическата мишена на делото е бил бившият премиер от Националнолибералната партия Калин Попеску Таричану, предаде информационният сайт Зиаре. Таричану беше начело на румънското правителство в периода 2004-2008 г.

"Не мисля, че целта на делото беше г-н Ремеш или аз, а премиерът Таричану. Таричану не можеше да бъде сменен тогава и се задоволиха с г-н Ремеш, когото свалиха от поста министър на земеделието, за да поставят Дачиан Чолош, който после стигна до Брюксел (като еврокомисар по земеделието - бел.ред.)", заяви Мурешан.

В края на миналия месец за корупция бе осъден и бившият премиер от Социалдемократическата партия Адриан Нъстасе, който оглавяваше правителството в периода 2000-2004 г. Върховният касационен съд осъди Нъстасе на две години затвор по делото "Трофеят на качеството", в което той бе обвинен в корупция във връзка с финансирането кампанията му за президентските избори през 2004 г., припомня БТА.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?