Двама румънски генерали осъдени на 15 г. затвор за репресиите в Тимишоара

Румънските генералите от запаса Михай Кицак и Виктор-Атанасие Станкулеску бяха осъдени на по 15 години затвор заради репресиите в град Тимишоара по време на румънската революция през декември 1989 г., предаде Ромпрес, цитирана от БТА.

Присъдата е произнесена след тригодишен процес срещу двамата генерали, които бяха осъдени на 15 години затвор на по-ниска инстанция през 1999 г. Делото срещу тях бе възобновено през март 2004 г., след като Върховният касационен съд прие обжалването на бившия главен прокурор на Румъния Жоица Тънасе, който изтъкна процедурни нарушения.

През юли 1999 г. Виктор Станкулеску и Михай Кицак бяха осъдени от Върховния съд на Румъния заради смъртта на 72 протестиращи, убити в Тимишоара при революционните събития между 17 и 20 декември 1989 година. Двамата генерали бяха изпратени от Николае Чаушеску в Тимишоара, за да потушат протестите, които впоследствие се пренесоха в Букурещ и доведоха до рухването на комунистическия режим, припомня Франс прес.

Върховният съд на Румъния реши, че двамата генерали са се подчинили на заповедите на Чаушеску от желание да запазят постовете си в министерството на отбраната.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?