Двама румънски генерали в затвора заради измама при поръчка на униформи

Двама румънски генерали - бившият началник на управлението по логистика на министерството на отбраната Марин Мъчука и бившият му заместник Адриан Тилинка, са осъдени на по четири години затвор по обвинение в измама. В съобщение, публикувано от Висшия касационен съд, се посочва, че искът на техните адвокати е отхвърлен и произнесената преди това присъда по обвинение в измама при закупуването на униформи за румънската армия е оставена в сила.

По-рано съдът призна двамата генерали за виновни във фалшифициране на документи при провеждане на публичен търг за покупката на платове за военни униформи. Съдът ги задължи да покрият причинените загуби на държавата в размер на над 2 млн. евро.

Румънската армия в последно време е разтърсена от корупционни скандали. През април бившият началник на управлението за военно разузнаване ген. Франчиск Радич бе обвинен за връзка с престъпна групировка, която се е занимавала с кражби на скъпи автомобили. Същият месец започна разследване срещу бившия министър на отбраната Корнелиу Добрицою и десетима негови подчинени, заподозрени, че незаконно са получили от държавата служебни жилища, а след това са ги препродали.

Миналата година самият Добрицою отмени над 800 указа за присъждане на офицерски звания, след като служебно разследване, проведено по негово нареждане, установи, че военното ведомство е раздвало генералски и военни пагони на политици, бизнесмени и дори на журналисти, много от които даже не са служили в армията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?