Двама руски офицери заловени в Украйна, ще бъдат съдени за терористични действия

Украинското правителство заяви, че е заловило двама руски офицери, действали в контролиран от бунтовниците район в Източна Украйна и ги обвини за убийството на украински военнослужещ. Двамата ще бъдат съдени за "терористични дийствия".

Военният говорител Андрий Лисенко каза, че руските офицери са били заловени в събота от доброволческия батальон Айдар в град Щастя в близост до Луганск, недалеч от фронтовата линия.

Айдар каза на страницата си във Фейсбук, че офицерите са били ранени и пленени при престрелка в района вчера, при която загинал военнослужещ от силите на Киев.

Продължаващият от година конфликт между правителствените войски и проруските сепаратисти в Източна Украйна е отнел досега живота на над 6100 души. Русия отрича да оказва подкрепа на бунтовниците въпреки увеличаващите се доказателства, свидетелстващи за обратното, отбелязва Асошиейтед прес.

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко заяви, че руските военни са част от руска военна група, действала "с терористични намерения и с оръжие в ръка срещу украински граждани".

В разпространен в интернет видеозапис единият от руснаците признава, че е бил част от разузнавателна мисия на руските спецчасти. Раненият, говори от болнично легло и се представя като сержант от "спецназ" от централния руски град Толияти. Той бил част от 14-членна група, действала край Луганск.

Автентичността на записа не може да бъде потвърдена, но ако той се окаже наистина действащ руски офицер, това ще подкрепи обвиненията на Киев за пряка руска военна намеса в сепаратисткия конфликт, отбелязва Ройтерс.

Мъжът от записа се представя като Александър Александров и посочва, че групата му била на мисия край разделителната линия между воюващите страни, "за да извърши наблюдение". "Откриха ни. Бях ранен в крака, докато се опитвах да се измъкна. В групата имаше 14 души. Бяхме тук от четири-пет дни", казва той в записа.

Григорий Максимец, лекар в прокиевския доброволчески батальон "Айдар", каза за Асошиейтед прес, че се е грижил за двама ранени, когато ги докарали в събота вечерта в неговата болница в Шчастия, град на по-малко от 20 км северно от Луганск, където има стратегическа електростанция. По думите на Максимец, който работи в интензивното отделение, единият бил ранен в рамото, а другият в десния крак. Според лекаря те били заловени по време на разузнавателна мисия край елетростанцията.

И двамата се представили като руски офицери и се опасявали, че лекарите от батальона искали да им вземат органите, за да бъдат продадени.

"Настояваха да не бъдат упоявани, понеже ги беше страх, че ще им вземем органите", каза Максимец, добавяйки, че руските им командири ги били предупредили за това.

Кремъл повтори днес, че няма редовни руски войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Помолен да коментира съобщенията на украинската армия за задържането на двамата руски военни, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не може да потвърди информацията и че президентската администрация не е правилното място за такива въпроси.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко съобщи, че двама украински военнослужещи са загинали, а четирима са били ранени в Източна Украйна при нарушения на споразумението за спиране на огъня.

Споделяне