Двама руснаци арестувани, след като напръскаха мавзолея на Ленин със светена вода

Двама руснаци бяха арестувани, след като напръскаха със светена вода мавзолея на Ленин на Червения площад в Москва с викове "Стани и ходи!", предаде Франс прес, позовавайки се на сайта на правозащитната организация ОВД. Двамата мъже са обвинени в хулиганство и може да получат до 15 дни затвор.

Задържаните Евгений Авилов и Олег Басов са членове на група творци, известна като "Блу райдър". Акцията им е заснета и пусната в интернет.

Вчера православните християни празнуваха Богоявление, когато вярващите ритуално се потапят в ледените води на реки и езера, отбелязва АФП.

Според говорителката на "Блу райдър" Ирина Думицка, цитирана от ОВД, акцията имала за цел "да разруши мита за безсмъртието на Ленин чрез опит за възкресяването му, както Исус е възкресил Лазар".

Излагането на мумията на водача на Октомврийската революция в мавзолей на Червения площад не се приема еднозначно от руснаците. Мнозинството подкрепя махането ѝ, но комунистите енергично се противопоставят на това, отбелязва Франс прес.

Според допитване на центъра "Левада" от 2012 г. само 25 процента от анкетираните са съгласни тленните останки на Ленин да останат в мавзолея, а 53 процента смятат, че тялото му трябва да бъде погребано.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?