Двама руснаци арестувани в Либия за опит да повлияят на избори

Максим Шугалей (дясно, с лице срещу камерата)

В Либия са арестувани двама руснаци по обвинение в опит да окажат влияние върху предстоящите общи избори, съобщи агенция Блумбърг. Един от задържаните е политическият технолог Максим Шугалей, която по данни на медии е свързан с бизнесмена Евгений Пригожин. Вторият е преводач, предава Би Би Си, като се позовава на свой източник.

"Фондацията за защита на националните ценности", в която работят двамата руснаци, потвърди тяхното задържане и заяви, че те не са се намесвали в изборния процес в Либия.

В публикацията си за задържането на руснаците Блумбърг се позовава на писмо, с което агенцията разполага. То е било изпратено от прокуратурата на Либия до международно признатото правителство на страната, базирано в Триполи.

В писмото, по данни на Блумбърг, се казва, че гражданите на Русия са били въвлечени в "организиране на среща" със Сейф ал Ислам Кадафи - сина на сваления ръководител на страната и възможен кандидат за президент. В съобщението на агенцията не бяха посочени имената на арестуваните руснаци. Според Блумбърг трети руснак е успял да напусне страната преди силите за сигурност да дойдат за неговите спътници.

Политтехнологът Шугалей и преводачът

В Либия е задържан 53-годишният петербургски политически технолог Максим Шугалей, който по данни на Би Би Си и изданието "Проект" е работил на президентските избори в Мадагаскар за интересите на руския бизнесмен Евгений Пригожин. Това съобщил за руската редакция на Би Би Си източник, близък до Шугалей. Същото е съобщавал и "Проект".

Вторият задържан е Самер Хасан Суейфан, гражданин на Русия от арабски произход, който е работел като преводач, съобщил събеседникът на Би Би Си.
Преди да започне работа в Африка, Шугалей е помагал на кандидати на регионални избори в Русия. Сред клиентите му са кандидати от "Единна Русия", Комунистическата партия на Руската федерация, Либералдемократическата партия на Русия и "Справедлива Русия". Самият той на няколко пъти се е кандидатирал за депутат, но нито веднъж не е побеждавал на избори.

Впоследствие организацията, за която работи Шугалей, потвърди че той е задържан. Тя се нарича "Фонд за защита на националните интереси". Фондът е създаден от Александър Малкевич, който същевременно работи и като главен редактор на англоезичния сайт USA Really - проект на т.нар. Федерална новинарска агенция, която по данни на американските власти се финансира от Пригожин.

В изявлението на фондацията се казва, че "сътрудниците на изследователската група са се занимавали единствено с провеждането на социологически допитвани, изучавайки хуманитарната, културната и политическата обстановка в страната" и "не са се намесвали по никакъв начин в електоралните процеси на територията на Либия".

В изявлението Шугалей е наречен "известен социолог", но фондацията не назовава името на втория задържан. В групата са влизали "социолог-ръководител на групата", "социолог-специалист по хуманитарните въпроси в арабските страни" и "социолог-културолог", се посочва в изявлението.

Малкевич казал пред РИА "Новости", че неговата фондация е водила тайни преговори и се е опитвала да освободи сътрудниците си.

"Вместо вече да приключат този случай и да ги пуснат, явно под някакъв външен натиск либийските силови служби обнародваха информация, че заловените са едва ли не руски шпиони", оплака се Малкевич.

Данните от лаптопите и флашките, намерени у заподозрените, свидетелстват, че са работили за компания, която "се специализира в оказването на влияние върху избори, които трябва да се състоят в няколко африкански държави", сред които и Либия, писа агенция Блумбърг.

Сейф ал Ислам Кадафи се ползва от подкрепата на някои чиновници в Москва, твърди агенцията.

След публикацията на Блумбърг външното министерство на Русия заяви, че Москва "е обърнала внимание на появилата се в редица западни източници информация за задържането в Триполи на двама руски граждани". "Предприети са мерки за проверка на тази информация по съответните канали", казаха от министерството пред РИА "Новости".

Подкрепяните от ООН власти в Либия планираха да произведат избори през първата половина на тази година, но досега те не се състояха.

В страната продължава въоръженият конфликт между признатото от ООН правителство на националното единство и Либийската национална армия под ръководството на фелдмаршал Халифа Хафтар, застанал на страната на парламента.

В края на 2018 г. Блумбърг съобщи, че Сейф ал Ислам Кадафи се е обърнал към руските власти с молба да го подкрепят на предстоящите избори. По данни на агенцията той е разчитал както на финансиране на кампанията си, така и на посредничество при преговорите с либийските власти.

Тогава заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов казваше, че Кадафи трябва да бъде част от политическия процес в Либия.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви миналата седмица, че Москва поддържа еднакви отношения както с официалното правителство на Либия, така и със силите на фелдмаршал Хафтар. При това той подчерта, че Русия не е страната, която трябва да има решаващ принос за уреждането на кризата в Либия.

"Ние не се дърпаме, но не искаме да затъваме в този проблем", каза Путин.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?