След шест години

Двама са обвинени за срутената сграда на улица "Алабин"

Двама са обвинени за срутената сграда на улица "Алабин"

След повече от шест години разследване на 13 ноември Софийската градска прокуратура  повдигна обвинения за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, заради срутилата се сграда на улица „Алабин“ в София, съобщава вестник „Сега“.

Двете момичета загинаха на 19 септември 2006 г., след като колата им беше затрупана от рухнала 5-етажна сграда на софийската улица "Алабин" 39. Постройката падна върху движещия се автомобил и го смаза. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли. Всичко наоколо беше покрито с отломки и прах. Делото за смъртта на двете момичета се превърна в една от позорните емблеми на бавното и лошо българско правосъдие.

Прокуратурата е повдигнала обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров. Кирчев е управител на "Хрисома" ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт. Според техническата експертиза именно немарливото му изпълнение е една от причините за рухването. Един от работниците на обекта - Николай Александров, заяви в показанията си, че в деня на трагедията Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. Началникът на бригадата му обяснил, че така постройката ще падне, но Кирчев бил непреклонен. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали. Тя рухнала след два часа. По-късно Александров се отрече от показанията си. Ключовият свидетел беше посочен на прокуратурата от майките на двете загинали момичета. 

През последните 6 години разследването на трагедията претърпя много обрати. Ръководиха го четирима прокурори, като последният - Първолета Никова, прекрати разследването през 2010 г. с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни. Според мотивите били налични "генетични конструктивни недостатъци на сградата и на проявилите се в процеса на експлоатацията ѝ и на ремонта ѝ съчетания от неблагоприятни повреди и обстоятелства, свързани с многобройни ремонти, извършени от различни лица".

Решението на Никова беше отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред апелативния съд. В определението си преди година апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите, че три години са бездействали и не са взели предвид показанията на Александров, които са от изключителна важност. "Прокурорът не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил", заключава съдът. Според него е необходима експертиза, която да каже дали намерената в камион в близост метална релса е част от носещата конструкция на сградата, също отрязана при ремонта. Съдът смята, че има нужда от още едно експертно заключение, което да каже как е правен ремонтът преди рухването. 

В момента разследването се наблюдава от нов, пети прокурор. От градската прокуратура обаче пазят името му в тайна, пише още „Сега“.

Споделяне

Още по темата

Още от България