Двама са обвинени заради изораните дюни на "Каваците"

Собственик на автосервиз и багерист са под гаранция за деянието, планира се въвеждането на глоба от 20 хил. лв.

Двама са обвинени заради изораните дюни на "Каваците"

Обвинения за унищожаването на пясъчните дюни на плажа "Смокините север", намираща се в защитената местност "Каваците", са повдигнати в понеделник на 46-годишен бургазлия, собственик на авторемонтна работилница, който наредил изравняването на природната забележителност, и на извършителя на деянието – 24-годишен багерист. Това съобщи административният ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров пред журналисти.

Каква е причината за извършването на престъплението не е ясно. Иван Петков Нончев, който е обвинен като негов поръчител, не се е признал за виновен при разглеждането на мярката му за неотклонение. Ако бъде обявен за такъв от съда, наказанието, което може да получи, е до 3 години лишаване от свобода или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева. Багеристът Манол Николаев Пазвантов е обвинен като извършител на изораването. Освен това управляваната от него самоходната верижна машина била без регистрационен номер.

Двамата бяха арестувани в неделя заедно с още един човек по разследването за изравнената дюна, за която се разбра в събота. Третият задържан, който е от Созопол, наскоро навършил 18 години и реално било установено, че просто е бил с багериста, а не е управлявал машината и затова срещу него не са повдигнати обвинения и е освободен от ареста. Той е бил привлечен като свидетел.

Нончев и Пазвантов също напускат ареста срещу парична гаранция съответно от 10 хил. лв. и 2 хил. лв.

По-рано през деня говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – прокурор Румяна Арнаудова, обясни, че според показанията на двамата багеристи те били наети от Нончев да извършат изоряването срещу 1000 лв. Мястото било обозначено с колчета, казали още те пред разследващите и посочили поръчителят.

По думите на Арнаудова Нончев е собственик на имота, който твърдял, че не знаел дюната да е изравнена. Багерът, с който е било извършено изораването, бил намерен укрит в близост до извършеното нарушение, заяви още говорителят на главния прокурор.

От бургаската екоинспекция обаче заявиха, че все още не е установено нито къде точно е била разположена унищожената дяна, каква е била площта ѝ, нито чия собственост е имотът, където се е намирала тя. Тепърва ще се прави проверка на данните, налични в специализираната карта на пясъчните образувания, която се води от Агенцията по кадастъра, с взетите координати при геодезическото заснемане на заравнената местност.

В събота музикантът Васил Гюров разпространи снимки във "Фейсбук", че дюната на къмпинг "Смокиня" е заравнена.

Първоначално от екоминистерството заявиха, че ще направят проверка в понеделник, заради почивните дни, но след това се задействаха.

Сега Любомир Петров обясни, че унищожената дюна се е намирала в защитена територия местност "Каваците", обявена като такава през декември 1984 г.

"В близките дни - вторник или сряда, предстои да се извърши геодезично заснемане на обекта, за да се види точно какво е увредено, но се повдига обвинение за унищожена природна забележителност дюни. Има данни, че част от дюните в тази територия са на плажната ивица, има данни, че част от тях са на частни имоти, но това не означава, че дори и обектът да е в частен имот, той може да бъде разрушаван, защото дюните винаги са изключителна държавна собственост и законът ги пази“, коментира Любомир Петров.

Проблемът с унищожаването на дяната е, че много малко хора са видели какво се е случило, защото реално в тази част на годината на Смокините няма жива душа.

От Министерството на туризма обявиха вечерта, че част от разрушените дюни попадат в границите на отдадения за стопанисване плаж "Смокините север“. Това по-рано бе потвърдено от представител на концесионера Иван Иванов, който каза, че последно дюната е видяна от представители на концесионера на Богоявление и като ноучили, че я няма веднага пуснали жалба до съответните органи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че на стопанина на плажа може да бъде наложена санкция от 5 на сто от годишната концесионна такса, ако се установи, че не е осъществявал контрол върху защитената територия, каквото задължение има и извън активния летен сезон. Пред Нова телевизия тя каза, че ведомството ѝ вече е подготвило промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които въвеждат санкции за разрушаване на дюни до 20 хил. лв.

Ангелкова определи като вандализъм рушенето на природни забележителности, каквито са дюните. по същия начин определи случилото се и Леонид Пинело, един от собствениците на имот в близост до унищожената дюна.

От екокоалицията "За да остане природа в България“ съобщиха, че тяхна проверка сочи, че  голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг "Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Организацията припомня, че и при това положение собственикът няма право да унищожава видове на биологичното разнообразие, каквито е имало върху разораните дюни.
 
Природозащитниците излизат и със свои предложения за решаване на проблемите с пясъчните дюни като се включат в защитата на зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според тях всички дюни по кадастрална карта трябва да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване, а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента;
 
Те призовават още "да се предприемат действия по връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на "Смокиня“) и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз, за чието изпълнение обаче няколко години българското правителство си прави оглушки".
 
"Държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020“, допълват още от "За да остане природа в България". Природозащитниците настояват всички преместваеми обекти, поставени върху дюните, да бъдат премахнати.

Споделяне

Още по темата

Още от България