Двама са в ареста след като пребили мъж, взет "погрешка" за бежанец

Пострадалият е в кома, на младежите са повдигнати обвинения в опит за убийство

Двама са в ареста след като пребили мъж, взет "погрешка" за бежанец

Двама души са задържани заради побоя, нанесен вечерта в събота "погрешка" над млад мъж в центъра на София. От МВР се разминаха във версиите дали биячите са били членове на неонацистки банди или не.

Пребитият мъж е 28-годишен български гражданин, етнически турчин и мюсюлманин, който никога не е живял другаде, освен в България. Мъжът все още е шокова зала във ВМА с опасност за живота заради тежка черепно-мозъчна травма. Той е в кома. Лекарите се борят да го спасят.

Побоят е бил извършен от 5-6 младежи на възраст 28-29 години в района на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил", където напоследък се събират големи групи имигранти и бежанци.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира пред БНР в неделя, че при задържането единият от мъжете е казал "май нещо сбъркахме..."

"Аз лично го разбирам, че са очаквали лицето да е кандидат-бежанец или незаконно преминал границата. Но това по никакъв начин не оправдава техните действия", каза Лазаров.

Двама от нападателите на мъжа са задържани - единият е на 28, а другият на 29 години. Сигналът за нападението над 28-годишния мъж е получен е 20:12 в събота, съобщиха от МВР. Късно вечерта в неделя бе съобщено, че на арестуваните са повдигнати обвинения - за опит за убийство по хулигански подбуди, извършено от двама в съучастие. Тази квалификация е по чл. 116 ал.1 т.11 от Наказателния кодекс. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Главният секретар на МВР допусна, че биячите са близки до неонацистките банди на "бръснатите глави". Шефът на СДВР Ивайло Спиридонов отрече задържаните да имат връзка с неонацистите, а заблуждението дошло от това, че били ниско постригани.

Станаха известни и още подробности за нападението. Жестоко пребитият младеж с малко име Метин е от Шуменско. Бил е общ работник, помагал в джамията, работел и на стоковия базар "Илиянци".

Преди да пребият младия мъж, нападателите му връхлетели в намиращия се на около 10 метра от мястото хостел, обитаван от имигранти. Изпочупили вратите, но чужденците успели да ги отблъснат.

След това нападателите случайно се натъкнали на 28-годишния мъж на улицата. Пребили го жестоко с ритници в главата.

По това време на улицата било тъмно, защото уличното осветление не работи, но съседните заведения светят и за нападението има поне десетина свидетели. Всички започнали да звънят на 112, а едно момиче се намесило да спаси жертвата.

Преди дни 17-годишният сирийски младеж Али беше намушкан с нож пред общежитието в столичния квартал „Военна рампа". Цветнокожа жена от Камерун също стана обект на нападение - на автобусна спирка в София миналия понеделник.

Бруталното нападение в събота вечерта бе осъдено от Главното мюфтийство, което излезе с декларация по случая. В документа се посочва: "Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човешкия живот, независимо от религиозната и етническата принадлежност.

С декларацията се осъжда както снощното нападение над български гражданин от турски произход, така и нападението над 20-годишната Виктория Христова преди седмица.

От мюфтийството изразяват силно безпокойство, че политически лица използват език на омразата и отправят антагонистични призиви: "Остро осъждаме преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност. Призоваваме българските граждани, изповядващи исляма, да запазят самообладание и да не отвръщат на този акт на явна агресия и нетърпимост.

Споделяне

Още по темата

Още от България