Двама щатски прокурори съдят Тръмп за нарушаване на конституцията

Двама щатски прокурори съдят Тръмп за нарушаване на конституцията

Генералните прокурори на щата Мериленд и на Федералния окръг Колумбия заведоха съдебен иск срещу президента Доналд Тръмп с аргумента, че негови фирми получават плащания от чужди правителства, с което нарушават конституцията на САЩ, предаде Ройтерс.

Плащанията, които фирми на президента получават от чуждестранни правителства и национални държавни институции чрез хотелиерската му империя, лишават Мериленд и окръг Колумбия от дейността на някои компании и поставят местните власти под натиск да дават специално отношение на фирмите на Тръмп, се казва във внесения в щата Мериленд съдебен иск.

Организацията "Тръмп" е заявявала, че приходите от клиенти, които са представители на чужди правителства, ще се даряват на хазната на САЩ, но самите клиенти няма да се идентифицират. Генералните прокурори на Мериленд и Окръг Колумбия ще искат съдът в Мериленд да нареди Тръмп да не получава никакви правителствени плащания извън заплатата си на президент.

Притежаването на стотици фирми от Тръмп освен това нарушава конституционното изискване президентът да не получава подаръци от чужди правителства без одобрение от Конгреса, както и от национални държавни ведомства при каквито и да било обстоятелства, се посочва в иска.

През януари Тръмп предаде управлението на Организацията "Тръмп" на тръст, който се контролира от двамата му пълнолетни синове, но той все още е собственик на фирмите си, включително хотела "Тръмп интернешънъл" във Вашингтон, и може да ползва приходи от тях, когато пожелае.

Мериленд и Окръг Колумбия са изправени пред "непоносима дилема", когато Тръмп иска от тях да дадат на негови фирми разрешения за ползване на земя или някакви предимства, изтъкват още генералните прокурори. Според министерството на правосъдието, което в петък даде становище по подобен иск от януари, приходите на хотелите на Тръмп не попадат под конституционната дефиниция за неуместни плащания, нито нарушават забраната за получаване на плащания от други власти, тъй като това се отнася до извършвани от президента лични услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят