Двама служители на ЕК влезли в сблъсък на расистка основа

Двама служители на ЕК влезли в сблъсък на расистка основа

Европейската комисия очаква заключенията от разследване на белгийската полиция, за да прецени дали да предприеме действия срещу свой служител, обвинен в расистка проява. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорител на комисията, цитиран от БТА във вторник.

В последните дни медии съобщиха, че през юли двама служители на ЕК са влезли в остро пререкание в кафене в квартала на европейските институции в Брюксел. Двамата - мъж и жена - не знаели, че са колеги. Мъжът носел метален поднос с надпис "Мусолини", а жената му направила забележка по този повод. Тогава тя била нападната словесно с антисемитски изявления и получила удар с металната табла по главата, заради което се наложило да посети лекар.

По случая е заведена жалба и полицията води следствие, в което са призовани свидетели.

Мъжът, служител на ЕК и дотогава синдикален водач, не е отстранен от работа, уточни говорител на комисията. По неговите думи, докато следствието не приключи, остава в сила презумпцията за невинност.

Медиите цитират с коментар по повода заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, която отговаря и за персонала на комисията. Тя заявява, че ако обвиненията се докажат, постъпката би била в пълно противоречие с основните ценности. Нямаме никаква търпимост към каквито и да било прояви на расизъм, реч на омразата и друго неетично поведение на наши служители, включително антисемитски действия, допълва Георгиева.

Уточнява се, че пострадалата не е от еврейски произход. Обвиненият в провинението е имал условна присъда в своята родина, която не е била отчетена при назначаването му на работа в ЕК преди 10 години, въпреки че в общия случай комисията изисква проверка за съдебното минало на своите служители.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?