Цветан Цветанов:

Двама служители на НСО са освободени заради връзки с организираната престъпност

Смело мога да кажа, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен

Сн. БГНЕС

Двама служители на НСО са били освободени, след като са били засечени, че имат връзки с организираната престъпност, съобщи в събота вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

”Преди дни има освободени двама служители от НСО, поради това, че нямат допуск до класифицирана информация, защото са засечени в структури до организираната престъпност. И тук е много важно да се знае, че единият от тези хора беше преди в личната охрана на Сергей Станишев. Това трябва ли да бъде веднага обвинение, че Сергей Станишев е замесен в организирана престъпност? Не, разбира се”, заяви Цветанов пред  Дарик радио.

НСО е под шапката на президента и вътрешният министър няма преки отговорности към службата. Коментарът на Цветанов за НСО бе по повод разменените задочни реплики между него и предишния президент Георги Първанов във връзка с покушението срещу Златомир Иванов-Баретата.

По-рано тази седмица Цветанов съобщи за писмо, изпратено до експрезидента Георги Първанов, в което имало данни за среща между Алексей Петров и простреляния Златомир Иванов. По думите на Цветанов писмото, написано от човек от подземния свят, сигнализирало за среща между Петров и Баретата за разпределяне на наркопазар. Първанов обаче отговори, че действително е получил писмо, но в него въпросният човек се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самият той и че това е поръчано от лице, което е било с ”гола глава”, което впоследствие разбрал, че е от охраната на Бойко Борисов.

”Премиерът не си избира охраната, нито пък министърът на вътрешните работи си избира охраната. Охраната се дава от тези, които имат отношение по организирането на тези екипи”, коментира Цветанов в събота.

Вътрешният министър каза още, че бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с това процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи. ”И когато той е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката между първа, втора и трета инстанция. Когато Върховния касационен съд потвърди, той реално няма да лежи и един ден и той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система”, обясни министър Цветанов.

Цветанов отказа да коментира дали има заподозрени за показната стрелба. Той посочи, че причината за случилото се най-вероятно са неуредени сметки от миналото, защото макар и под домашен арест Бератата е бил ограничен в извършването на престъпна дейност.  ”Което означава, че по всяка вероятност финансови проблеми или нещо, което е свързано със стари сделки, за които не са получени съответните финансови средства”, посочи още министърът.

”Винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. Ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите”, посочи Цветанов.

Той допълни, че никоя държава в света не е прочистила организираната престъпност. ”Но аз смело мога да кажа, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен”, каза Цветанов и даде за пример  акциите ”Килърите” и ”Наглите”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?