Двама служители на Си Ен Ен убити в Ирак

Двама служители на телевизия Си Ен Ен са били убити при нападение от засада край Багдад, а трима американски войници и един цивилен иракчанин загинаха при взрив край град Халдия.

В същото време няколко хиляди членове на бившата управляваща партия на Саддам Хюсеин - Баас, тържествено се отрекоха от нея и се врекоха да служат на окупационните сили.

Загиналите служители на Си Ен Ен са шофьор и преводач, който работел и като продуцент. Те били застреляни, когато се връщали с колата си в Багдад. Пътувалият с втората кола на екипа оператор е ранен, предаде Ройтерс.

Преди това агенциите съобщиха, че трима американски войници и един цивилен иракчанин са загинали днес при взрив, предназначен за американска военна колона, пътуваща край град Халдия. При инцидента бяха ранени един американец и още един цивилен иракчанин.

В град Фалуджа двама иракски полицаи бяха застреляни с автоматично оръжие при нападение на бунтовници срещу контролно-пропускателен пункт. Други двама полицаи бяха ранени и се намират в критично състояние.

Очевидци на инцидента край Халдия твърдят, че взривовете са били два. Вторият е станал, след като американски военни коли са пристигнали на мястото на първата експлозия. Ранените според очевидците са десетина.

Трима бунтовници са били убити от американските сили днес при акция за издирване в град Бейджи, недалеч от Тикрит, съобщи армейски говорител. Убитите са иракчани и са били членове на организация, наречена Армията на Мохамед. Други петима заподозрени бунтовници са били арестувани.

Смята се, че Армията на Мохамед включва бивши членове на иракските служби за сигурност и на разузнаването. Организацията е заподозряна за поредица от нападения срещу американските сили в последно време.

В същото време няколко хиляди членове на доскорошната единствена управляваща иракска партия Баас тържествено се отрекоха от нея вчера и днес в големия град Мосул в Северен Ирак, предаде ДПА.

На церемониите, организирани от американската окупационна власт, бившите баасисти, повечето от които офицери и подофицери от армията на сваления диктатор Саддам Хюсеин, подписват декларации, че се отричат от членството в Баас и се задължават да сътрудничат изцяло на окупационните власти, съобщи американски военен говорител в Мосул.

Церемонии за отричане имаше вече в няколко по-малки селища в Северен Ирак. Партията Баас, която беше опора на Саддам, беше обявена извън закона след окупирането на Ирак през април м.г. от войските на предвожданата от САЩ коалиция, а самият Саддам беше заловен през декември от американската армия.

Споделяне

Още от Свят