Двама свидетели дадоха показания в полза на Гриша Ганчев по "захарното" му дело

Двама свидетели дадоха показания в полза на Гриша Ганчев по "захарното" му дело

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов и неговият близък приятел и бивш колега Недялко Чандъров, началник на отдел "Големи данъкоплатци", дадоха в сряда показания в полза на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев по т.нар. "захарно дело".

По него той е подсъдим заедно със сина си Данаил и още осем души за сформиране и ръководене на престъпна група за източване на ДДС за над 711 000 лева.

Стефанов бе призован за разпит заради другото обвинение на Ганчев - че е заплашил с убийство ексшефа на данъчните. Свидетелят обаче вече декларира в началото на процеса, че няма никакви претенции към Ганчев, а в сряда заяви и, че всъщност не се е чувствал заплашен по някакъв начин от него.

Повод за обвинението станал телефонен разговор между Чандъров и Ганчев, в който вторият споменал "червенобузко". Прозвище, зад което самият Чандъров отрече пред спецсъда да е знаел кой стои. Въпреки това, според материалите по делото, след разговора той посъветвал Стефанов да внимава.

След като научил от Чандъров, че Ганчев отправял закани, Стефанов се обадил на бившия вътрeшен министър Цветан Цветанов, който го посъветвал да подаде сигнал, за да му сложат охрана. Той написал сигнала в кабинета на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев.

На следващия ден, 18 май 2012 г., се срещнал с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров и бил разпитан от прокурор и разследващ полицай. След него показания дал Недялко Чандъров, който бил приятел на Гриша Ганчев от студентските години.

От разговора си с бизнесмена Чандъров изобщо не останал с впечатление, че се отправят заплахи конкретно към Красимир Стефанов. Когато двамата говорели по телефона било много шумно и той чул само думата "червенобузко". След седмица Чандъров отишъл при Красимир Стефанов и му казал да не участва в нерегламентирани схеми срещу Гриша Ганчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?