Двама турски заложници освободени в Ирак

Иракски екстремисти са освободили двама турски заложници в Ирак, предаде Ройтерс. В агенцията е бил изпратен видеоматериал, в който се съобщава, че заложниците са били освободени, след като турската компания, за която те работели в Ирак, обещала да изтегли дейността си от арабската страна.

Двамата са показани клекнали пред въоръжени маскирани мъже, които казват, че освобождават заложниците при условие, че те напуснат Ирак и не се връщат повече там.

Вероятно става въпрос за служители на турската компания Кайтекс, които бяха отвлечени в Ирак на 1 юни. На 29 юни компанията се съгласи да прекрати договора си с американската армия в Ирак, за да бъдат освободени двамата ѝ служители Сонер Серчалъ и Мурат Къзъл.

Турците бяха отвлечени от екстремистка групировка, чието име не беше съобщено, която заплаши да ги обезглави, ако компанията не прекрати бизнес отношенията си с американските военни. Групировката обеща, че ако такова решение бъде взето, заложниците ще бъдат освободени в срок до една седмица.

По-рано тази седмица други трима турски заложници бяха освободени от иракски бунтовници, които първоначално заплашиха, че ще ги обезглавят. Десетки чужденци бяха отвлечени в Ирак и все още не е ясно, колко точно се намират в плен.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?