Двама убити и 16 ранени при нападение с нож на автобусна спирка близо до Токио

Двама убити и 16 ранени при нападение с нож на автобусна спирка близо до Токио

Двама души бяха убити и 16 ранени при нападение с нож тази сутрин на автобусна спирка в град Кавасаки, близо до Токио, предаде Ройтерс, като цитира японската телевизия Ен Ейч Кей. 13 от ранените са деца. Жертвите са 12-годишно момиче и 39-годишен мъж.

Заподозреният е задържан на място, при което се самонаранил с нож в рамото. По-късно японската полиция съобщи, че е издъхнал от раните си, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът, на възраст между 40 и 50 години, се приближил до чакащите деца на спирката с нож във всяка ръка и закрещял: "Ще ви убия!" Една от жертвите е дете от началното училище.

В близкия до спирката парк са открити два ножа, както и част от ранените. Не са известни мотивите, нито самоличността на нападателя.

Нападателят "изглежда е баща на едно от (атакуваните) деца", съобщи Ен Ейч Кей, като цитира полицията и добави, че по-голямата част от пострадалите са ученици от католическо училище.

В продължение на часове телевизията показваше много полицейски и пожарникарски коли, както и линейки на мястото на нападението, където бяха опънати палатки за оказване на спешна помощ на ранените.

Японският премиер Шиндзо Абе осъди решително нападението.

"Този инцидент ни причини болка и провокира в нас гняв. Молим се за душите на загиналите и пожелаваме на пострадалите скорошно оздравяване", каза Абе пред журналисти.

Японският министър-председател отбеляза, че е дал необходимите нареждания за засилване на охраната на училищата и маршрутите, по които учениците стигат до образователните заведения.

Масовите убийства са рядкост в Япония, която има много строго законодателство за контрол върху оръжията, и равнището на престъпност в страната е сравнително ниско, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят