Двама "вечни" директори са уволнени преди продажбата на знакови фирми

Антон Салджийски от “Кинтекс” и Емил Коцев от “Техноекспортстрой” са сменени преди седмица

Емил Коцев, Сн. БГНЕС

Двамата “вечни” директори на държавните фирми “Техноекспортстрой” - Емил Коцев и на “Кинтекс” - Антон Салджийски са сменени заради предстоящата приватизация на дружествата, научи Mediapool от правителствени източници. От министерствата на финансите и на икономиката, които са принципали на двете дружества, отказаха коментар.

 

Смяната на Коцев става месец преди крайният срок за подаване на оферти за покупката на строителното дружество “Техноекспортстрой”. Преди това държавата не успя да продаде на два пъти дружеството заради високата цена, а сега ще пробва на принципа кой колкото даде.

 

За оръжейния търговец “Кинтекс” официално не е обявена процедура за продажба. Дружеството е в разрешителния списък на Агенцията за приватизация, което означава, че може да бъде продадена само след одобрена стратегия от парламента. Такава стратегия се подготвя от години, но и досега не е приета, като компанията официално не фигурира в плана на агенцията за продажба през тази година.

 

Сменени са и директорските бордове на двете компании, като това е станало с решение на принципалите на двете дружества - съответно министрите на икономиката и на финансите. Това става ясно от документите, публикувани в търговския регистър.

 

Общото между двамата освободени директори е, че досега успяваха да оцелеят при няколко правителства от прехода. През 2011 г. двамата бяха сменени за малко, но след това отново бяха върнати на постовете им.

 

Емил Коцев не беше директор за няколко часа, след като през февруари 2011 г. ядоса премиера Бойко Борисов, че си правел “евтин пиар на гърба на правителството”. Поводът е, че Коцев осигури самолета, с който да бъдат изведени българите от Либия след избухването на гражданската война в страната.

 

Салджийски беше освободен като шеф на “Кинтекс” на 18 февруари 2011 г. от тогавашния икономически министър Трайчо Трайков, но на 8 ноември 2011 г. беше възстановен на поста.

 

Новината за освобождаването на двамата “вечни директори” бе разгласена публично от двамата депутати от БСП Румен Петков и Димчо Михалевски в сряда, които се изказаха в тяхната защита. Това не е учудващо тъй като Салджийски заема поста през 1995 г. по времето на управлението на Жан Виденов, а Коцев е на поста от 2005 г., назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски.

 

Техноекспортстрой” - кой колкото даде

 

След като Агенцията за приватизация не успя на два пъти да продаде “Техноекспортстрой” заради високата цена – първо 68 млн. лв., а после 60 млн. лв., при третия опит ще опита на принципа “кой колкото даде”.

 

Крайният срок за подаване на оферти изтича в 15 часа на 16 август. Документи за участие купиха строителната компания “АТ Инженеринг 2000” и адвокатската кантора “Спасов и Братанов” и адвокат Петър Георгиев.

В началото на юли с решение на правителството “Техноекспортстрой” беше прехвърлен от Министерството на регионалното развитие на Министерството на финансите. На 17 юли на проведено общо събрание на компанията финансовият министър Симеон Дянков сменя двама от 3-членния борд на директорите. От борда са освободени Емил Коцев и Станислав Сираков, чиито места се заемат от Антоанета Трайкова -Кърлова и Димитър Шаренков. Поста си запазва Николай Андреев.

Работещите в дружеството не са наясно със смените, стана ясно от проверка на Mediapool. Служителка първо обясни, че Емил Коцев си идва на работа, но в момента го няма. След това призна, че в предприятието се говори, че е сменен, но черно на бяла няма нищо. Дори Коцев все още не е издал по официалния ред служебното място. Нов директор също не е представен на работниците

Въпреки неведението, което цари в предприятието, от Министерството на финансите не пожелаха да кажат каква е фактическата обстановка и мотивите за смяната.

Финансовото състояние на “Техноекспорстрой” не е добро, сочи финансовият му отчет за 2011 г. Макар дружеството да излиза на минимална печалба от 119 хил. лв. през 2011 г., непокритата му загуба възлиза на 175 млн. лв. при капитал от 82.6 млн. лв. Освен това са блокирани банковите му сметки, по които има над 33.2 млн. лева.

 

Единственият ценен актив за “Техноекспортстрой” са имотите му, за които обаче публичната информация е твърде малко. Другият ценен актив са задграничните му дружества. С тях обаче “Техноекспортстрой” повече парадира, след като през последните две години не е имало дейност зад граница, показват финансовите му отчети.

 

БСП ще следи под лупа сделката за “Техноекспортстрой”

 

БСП ще наблюдавала с "много сериозно притеснение" и приватизацията на ”Техноекспортстрой”, каза Димчо Михалевски, депутат от БСП.

 

“Капиталът на "Техноекспортстрой” в момента е над 80 милиона лева, в това число над 15 милиона лева са имотите, а паричните еквиваленти са над 30 милиона лева. Тук трябва да пресечем всякакви спекулации, които вероятно ще се чуят от управляващите, че има неразпределена печалба”, каза Димчо Михалевски от БСП.

 

Той посочи, че това е дружество, което освен доброто си финансово състояние има много добра история и авторитет извън България, и то в много страни, които в днешната криза в ЕС са потенциален добър пазар за разширяване на българските интереси.

 

Паднали финансови показатели и за “Кинтекс”

 

Владимир Дичев заема мястото на Антон Салджийски като изпълнителен директор на "Кинтекс". Смяната е продиктувана от желание за активизиране на дейността на държавното дружество и по-сериозното му участие на международните пазари, е официалната позиция на Министерството на икономиката.

 

Решението е взето от министъра на икономиката Делян Добрев на 13 юли, когато е проведено общото събрание на дружеството. От борда са освободени още Жулиета Хубенова, която беше зам.-министър на икономиката за кратко и отстранена от Добрев, и Ирена Борисова Младенова. На тяхно място са назначени Зара Добрева и Валентиен Груев, показва протокола от събранието.

 

Освобождаването на Антон Салджийски е с твърде нелепи и абсолютно непочтени и некоректни мотиви, каза Румен Петков от БСП. Той изтъкна, че Салджийски заема поста от 1994 г., като тогава фирмата е изнасяла продукция за около 25 млн. долара годишно. Под негово ръководство тя възстановила позициите си и през последните години износът ѝ е достигнал 50–55 милиона долара.

 

Според Румен Петков твърдението на министър Добрев за загубен пазарен дял било нелепо. "Твърдението, че "Кинтекс" са загърбили основния български производител ВМЗ “Сопот”, също е крайно несъстоятелно”, смята Петков.

 

99% от дейността на “Кинтекс” е износ на оръжие. През 2011 г. държавното дружество е изнесло оръжие за близо 50 млн. долара. Основните доставки са за Алжир – над 41.6 млн. долара и Индия – 7 млн. долара. По-малки сделки е имало с Бангладеш, Индонезия и Йордания, показва финансовия отчет на “Кинтекс”.

 

През януари тази година ръководството на “Кинтекс” е договорило сделки за 35 млн. долара, е посочено още във финансовия отчет.

 

Финансовите резултати на “Кинтекс” през 2011 г. леко се влошават спрямо година по-рано. Активите на дружеството намаляват с 1.5 млн. лв. и достигат до 63.2 млн. лв. Спад има и в приходите от дейността му от 90.8 на 72.6 млн. лв. Печалбата макар и леко също се свива от 6.9 млн. лв. през 2010 г. на 5.5 млн. лв. през 2011 г., показват данните във финансовия отчет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес