Двама високопоставени служители арестувани в Украйна за корупция

Микола Мартиненко

В Украйна бяха арестувани един бивш депутат и висш ръководител на държавна енергийна компания във връзка с разследване за присвояване на 17,3 милиона долара чрез продажба на уранов концентрат по завишени цени. Това обявиха в петък от украинската прокуратура и службата за борба с корупцията, предаде Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) подозира, че ексдепутатът Микола Мартиненко се е облагодетелствал чрез регистрирана в Австрия фирма от продажбата на уран на държавна инсталация за обогатяването му. По това време Мартиненко е оглавявал енергийната комисия във Върховната рада. Във видеоклип, поместен на уебсайта на неговата партия "Народен фронт", той заявява, че делото срещу него е политически мотивирано.

Другият задържан - Серхий Перелома, заместник-директор на държавната "Нафтогаз" - е заподозрян като посредник в сделката. Той заяви чрез адвоката си, че няма никакво участие в нея. От "Нафтогаз" казаха, че случаят е от преди Перелома да започне работа в компанията.

На пресконференция прокурорът от НАБУ съобщи, че в хода на разследването е установена щета за държавата в размер на над 17 милиона долара.

Мартиненко е най-високопоставената личност, арестувана за корупция, след Роман Насиров, директор на Националната фискална служба, който е под домашен арест по подозрение в присвояване на около 75 милиона долара.

Киев трябва да докаже пред поддръжниците си на Запад, че води сериозна борба с корупцията, за да получава траншовете по спасителния пакет от 40 милиарда долара. МВФ критикува Украйна, че на преследва и осъжда за корупция висши чиновници, а този месец предупреди, че борбата с корупцията все още не е дала "конкретни резултати", отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят