Двама юристи и сумист предложени за най-високото държавно отличие

Правителството предложи на президента да награди юристите проф. Александър Джеров и чл.-кореспондента Александър Янков, както и сумиста Калоян Махлянов – Котоошу с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен.

Предложението за проф. Джеров е заради "изключително големите му заслуги за развитието на политическите и обществените отношения в България и по случай 80-годишнината му".

Александър Джеров е роден на 27 юни 1929 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е доктор по международно частно право и професор по вещно право.

Проф. Джеров е един от най-изтъкнатите юристи в областта на вещното право. Декан е на Департамента по право в Новия български университет от 1993 г. и професор в Специализирания научен съвет по правни науки от 1994 г. Автор е на повече от 50 научни публикации и книги.

През 1990 г. Александър Джеров е избран за депутат в Седмото Велико народно събрание, в което е председател на Парламентарната законодателна комисия. Народен представител е в 36-тото, в 37-то и в 38-то Народно събрание. За депутат в 36-тото НС е издигнат от СДС, а в следващите две събрания – от коалиция БЗНС-ДП и Народен съюз.

Мотивите за наградата за чл.-кореспондента Александър Янков са за "особено значимите му заслуги за развитието на българската наука и по повод 85 години от рождението му".

Янков е роден 22 юни 1924 г. в Бургас. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски", а през 1963 г. разработва докторат по международно право. Избран е за професор по международно право към Юридическия факултет на Софийския университет, където преподава в периода 1968-1991 г., като през 1980-1989 г. е бил и ръководител на Катедрата по международно право и международни отношения. Преподавал е Софийския, Пловдивския, Бургаския свободен и във Варненския свободен университет.

През 1981 г. е избран за член-кореспондент на БАН и през 1988-1989 г. е завеждащ секция "Международно право".

Чл.-кор. Янков е избиран два пъти за народен представител - в Народното събрание 1981-1985 г. и във Великото народно събрание (1990-1991 г.).

Комисията по досиетата разкри през септември 2007 г., че Александър Янков е работил като щатен служител на Първо главно управление на ДС.

Най-успелият европейски сумист Калоян Махлянов – Котоошу е номиниран за наградата за "изключително големите му заслуги за развитието на българо-японските отношения.

Котоошу е роден на 16 февруари 1983 г. в с.Джулюница. Завършва спортно училище във Велико Търново, след което е приет в НСА, профил борба. През 2000 г. е определен за най-добрия състезател в Европа за възрастта си в категория до 100 килограма. Същевременно се увлича по традиционния японски спорт сумо. През 2002 г. заминава за Япония и още същата година дебютира в професионалното сумо със спортното име Котоошу.

Изкачва се бързо през всички дивизии и през септември 2004 г., след по-малко от две години, поставя рекорд в професионалното сумо като влиза в дивизия "макуучи”. Продължава със същите темпове и през декември 2005 г. получава престижния ранг “озеки” - вторият по значимост ранг в сумо-йерархията след "йокозуна".

Така Калоян Махлянов става първият европеец "озеки” в историята на сумото и най-бързо достигналият този ранг спортист (само за 19 турнира) от 1958 г. насам, когато е въведена системата за провеждане на шест първенства годишно.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?