Двама загинаха при нов инцидент в мина край Симитли

Двама загинаха при нов инцидент в мина край Симитли

Двама миньори загинаха при срутване във въгледобивното дружество “Ораново” край Симитли. Инцидентът е станал около 13.30 часа в сряда. 

43-годишният Васил Благоев е издъхнал при транспортирането му към спешния център в Благоевград, а колегата му Валентин Великов остана затрупан под земята до късно следобед. Благоев има семейство с двама сина, Великов също е семеен, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов. И двамата работници са от съседното село Полена.

Засега не се знае какво е предизвикало срутването в мината. Предполага се, че свличането на земната маса е заради обилните дъждове в последните дни, но причината не е избухване на метан, както при предишния инцидент в същата мина през март тази година, когато пострадаха 12 миньори. Четирима бяха тежко ранени, като двама от тях по-късно починаха

"Ораново" АД тогава бе глобена от Главна инспекция по труда (ГИТ)с общо 20 хил. лв. заради нарушения на правилата за безопасност при труд и липсващи застраховки на работниците, на които не е било плащано и за нощен труд.

Ръководството на мината трябваше да изпълни общо 15 задължителни предписания в рамките на месец след инцидента. Не е ясно дали това е било сторено.

Семействата на загиналите тогава миньори получиха по 100 хил.лв. обезщетение, а на децата им бе отпусната месечна стипендия от по 150 лв. до навършване на пълнолетие.

Ако се установи, че има пряка опасност за останалите работници, мина “Ораново” ще бъде затворена, каза директорът на областната инспекция по труда в Благоевград Николай Мавродиев, повтаряйки почти същите думи, които бяха казани преди 6 месеца. Според него дали има пряка опасност, щяло да се установи в хода на проверката. “Ако правите аналогия с трагедията през месец март, тогава имаше високо съдържание на метан и затова затворихме мината, тъй като това криеше реална опасност за живота и здравето на хората”, каза още Мавродиев.

"Това е вторият инцидент в рамките на няколко месеца в мина "Ораново" и този факт доказва, че нещо не е наред", коментира и областният управител на Благоевград Владимир Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България