Двама загинаха при строежа на хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй"

Двама загинаха при строежа на хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй"

Двама строителни работници са починали, а други двама са ранени при инцидент на строителната площадка на националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (РАО) край АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), възложител на обекта, където трябва да се съхраняват всички такива отпадъци, създадени на територията на страната.

Инцидентът е станал в понеделник. По предварителна информация - след откъсване на метална шайба от изграждана конструкция, която е паднала в шахта, където са били строителните работници. Двама от тях са загинали на място, а други двама са били ранени.

По-тежко раненият е транспортиран в Университетската болница в Плевен със счупени ребра и коремна травма.

Строителните работи на площадката "Радиана", на която в момента няма никакви радиоактивни отпадъци, са спрени и е започнала проверка, обяви директорът на ДП РАО Дилян Петров. Разследват се причините за тежкия инцидент.

От думите му стана ясно, че не са били спазвани мерките за безопасност на обекта.:

"В последния месец и половина има извършени две такива проверки заради подобни сигнали, че не се спазват някои неща по безопасност и сме предприели и мерки. Това е нова площадка в момента. Започната е отпреди няколко дена. Седмица, седмица-две, откакто е започната тази армировъчна мрежа. При тези проверки и обиколки са констатирани такива нередности и са отстранявани -  като (липса-бел. ред. на) каски, въжета, маски и така нататък. Това, което е работата на "Охрана на труда", каза Петров.

Строежът на първите клетки от хранилището започна през август 2017 г. Цената му е 70 млн. евро, предоставени от Международния фонд "Козлодуй", финансиран от Европейската комисия като кампенсация за затварянето на малките реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Изпълнител е консорциум, воден от германската компания "Нюкем Технолоджи", в който участват и българските фирми "Евробилд", "Корект", "Булинвест" и "Янг проект".

От започването на строителните работи на площадката "Радиана", отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния  консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, посочиха от ДП РАО, откъдето изказаха искрени съболезнования на близките на загиналите.

Очаква се първият етап от хранилище да се въведе в експлоатация през 2021 г.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?