Двама загинаха след протест срещу плана за статута на Косово

Двама загинаха след протест срещу плана за статута на Косово
От раните си са починали двама от ранените при съботните демонстрации на косовски албанци срещу плана за статута на Косово на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, предаде Асошиейтед прес в неделя.

Протестът в Прищина вчера прерасна в масови безредици и полицията използва палки и сълзотворен газ, за да разпръсне около три хилядите демонстранти, които се опитаха да проникнат в сградата на правителството.

Около 70 души бяха ранени при сблъсъците, 25 са били приети в болница, като състоянието на четирима е определено като тежко.

Представител на полицията на ООН изрази съжаление за смъртта на демонстрантите, но подчерта, че силите на реда са били принудени да се намесят заради сигурността на правителствената сграда. Стивън Къртис каза също, че е поканил полицейския инспекторат на Косово да направи независимо разследване на смъртните случаи, за да има прозрачност.

Съботната демонстрация бе организирана от движението "Самоопределение". Неговият лидер Албин Курти и още 13 души са били арестувани, съобщи още полицията на ООН.

Заради безредиците косовските лидери спешно се събраха на заседание, а премиерът Агим Чеку отложи посещението си в Китай.  

Косово е под администрацията на ООН от края на конфликта през 1998-99 година между сръбските сили на диктаторския режим на Слободан Милошевич  и албанските сепаратисти.

Косовските албанци, които са над 90 на сто от населението на Косово, искат независимост, докато Белград отхвърля такава възможност.

В началото на февруари специалният пратеник на генералния секретар на ООН за статута на Косово Марти Ахтисаари представи предложение, което предвижда за областта форма на суверенитет.

В същото време американският посланик в Атина Чарлз Рис в интервю за излизащия в Солун гръцки в. "Македония" заяви, че САЩ смятат, че всяка мисъл за промяна на съществуващите граници на Балканите е фактор за дестабилизация, предаде БТА.

Според американския дипломат предложенията на Марти Ахтисаари не предвиждат Косово да се обедини с която и да е друга държава. Сегашните граници на Косово ще бъдат окончателни, подчертава Рис.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?