Двама зам.-министри в листата на БСП за евровота

Двама заместник-министри са в проектолистата на БСП за Европейския парламент (ЕП). Това съобщи говорителят на партията Ангел Найденов във вторник след заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ) на партията. Той не разкри имената на всички обсъждани кандидатури, но потвърди информация на Mediapool, че номинираните са Георги Кадиев, зам.-министър на финансите, и Ваня Добрева, зам.-министър на образованието.

На заседанието са били разгледани 90 предложения от партийните структури в страната и накрая са останали 36 имена. От тях трябва да бъдат селекционирани 18. Найденов каза, че сред одобрените са сегашните евродепутати - Кристиян Вигенин, Евгени Кирилов, Атанас Папаризов и др.

Новите предложения са на депутатите от левицата Илияна Йотова и Иво Атанасов, както и на Катя Колева, зам.-директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Участници в заседанието на ИБ обясниха, че Младен Червеняков, чието име се споменаваше като кандидат за евродепутат, не е подал декларация, с която да потвърждава, че е съгласен кандидатурата му да се обсъжда.

Найденов обясни, че съотношението между мъжете и жените в листата за евровота било приблизително поравно. Десет души между 36-те одобрени били млади хора, имало и такива, които не са членове на БСП, а са предложени от неправителствени организации.

Окончателният списък с 18-те кандидати на БСП ще бъде одобрен на Висшия съвет на 24 март, а този четвъртък пред представители на областните съвети на социалистите ще бъдат представени 36-те номинирани.

Левицата все още не е взела решение как ще се яви на евроизборите – дали самостоятелно, с подкрепата на партньори, или в коалиция, в която водеща роля ще има БСП. Все още продължавали преговорите с други политически формации.

Другата тема, която е била обсъждана на ИБ, е съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите на евродепутати.

БСП решила да предложи на консултациите за ЦИК при президента Георги Първанов комисията да е от 25 члена. По думите на Ангел Найденов с увеличаването на състава  в сравнение с миналите президентски избори ще се дадат повече места не само на управляващите, но и на опозицията.

БСП ще иска да има в ЦИК 8 души, включително да посочи и председателя.

Номинацията на левицата е на Светлана Димитрова, съдия във Върховния касационен съд (ВКС). Сред предложенията за членове на ЦИК са още Александър Петров (в момента началник на кабинета на вътрешния министър Румен Петков), Александър Александров (за говорител), Ралица Негенцова, Румяна Сидерова. Социалистите ще настояват консултациите при президента да започнат в най-скоро време.

Преди ден държавният глава подписа закона за избор на евродепутати и прогнозира, че ще насрочи вота на 20 май.

Споделяне

Още от България