Интригата се заплита

Двама зам.-председатели на ВКС в битка за шефското място

Павлина Панова и Таня Райковска

Заместник-председателят на Търговската колегия във Върховния касационен съд Таня Райковска ще бъде претендент за шефското място в съда, съобщи в понеделник вестник "Преса". Изданието се позовава на членове на Висшия съдебен съвет, които се канели да я издигнат, а съдия Райковска вече дала съгласие да бъде номинирана. Неофициални източници на Mediapool от ВКС потвърдиха тази информация, но съдия Райковска все още не е заявила нищо официално.

 

Досега единствената сигурна кандидатура е на председателя на Наказателната колегия във ВКС Павлина Панова, която също като Райковска е зам.-председател на съдилището.

 

При това положение интригата около ключовия пост се заплита. Напълно възможно е някоя от двете да спечели, както и двете безспорно силни кандидатури от ВКС да се елиминират взаимно и в крайна сметка съдът да изгуби шанса негов представител да заеме председателския пост.

 

В началото на миналата седмица сегашният шеф на ВКС Лазар Груев обяви своята подкрепа за съдия Павлина Панова. Два дни след това половината магистрати от върховния съд излязоха с писмо до ВСС, в което обявиха условията, на които трябва да отговаря бъдещият председател на съда. Зад тях бе разпозната фигурата на съдия Панова.

 

Нейните поддръжници считаха, че кандидатурата ѝ ще обедини ВКС и това ще е фактор, с който кадровиците на Темида би трябвало да се съобразят при избора си. Евентуалното включване на Райковска в надпреварата отслабва този аргумент.

 

Според информацията на "Преса" зад съдия Таня Райковска ще застане главният прокурор Сотир Цацаров. Това означава, че тя ще може да разчита на значително по-голямо мнозинство във ВСС предвид влиянието на Цацаров в кадровия орган. Въпросите са дали това мнозинство ще мобилизира необходимите 17 гласа и изобщо дали се цели избор.

 

Интригата и вероятния сценарий

 

Съдиите Панова и Райкова се ползват с уважението на своите колеги във Върховния касационен съд. И двете са с безупречни професионални биографии, и двете са привлечени в управленския екип на ВКС по настояване на Лазар Груев. Това би осигурило приемственост в съда след изтичането на мандата на Груев, който се смята за успешен.

 

Издигането на съдия Райковска поставя сегашния шеф на ВКС в сложна позиция, тъй като вече публично е дал подкрепа за Панова, но едновременно с това едва ли би се обявил срещу конкурентната кандидатура на Райковска. Същото се отнася и за съдиите от ВКС. Профилът на успешния кандидат за шеф на ВКС, под който се подписаха 49 от съдиите, до голяма степен приляга и на съдия Райковска.

 

При наличие на двама достойни кандидати за председателското място във ВКС има много по-голям шанс да се блокира и самият избор, насрочен за 25 септември. Именно така би сработил един от най-спряганите сценарии около вота.

 

Условието да има избран кандидат е някой да събере 17 гласа в своя подкрепа. Ако това не се случи процедурата започва отначало и ще се проведе след парламентарните избори на 5 октомври. Така ще бъдат отхвърлени две добри кандидатури на съдии от ВКС, а Висшият съдебен съвет, неведнъж упрекван, че е политически ветропоказател, ще може да нагоди избора за ключовото съдилище според новата политическа конфигурация.

 

Първоначалният план на ВСС бе избор за шеф на ВКС да има след парламентарните избори. Още след първите публични критики ВСС обаче смени позицията си и измести предварително планираният вот с 20 дни напред, за да отхвърли тези критики поне на първо време.

 

Партньорите на България от ЕС и САЩ вече обявиха, че ще следят много внимателно този избор. Той при всички положения ще намери място и в мониторинговия доклад на Брюксел.

 

Кои са съдиите Панова и Райковска

 

Съдия Павлина Панова е зам.-председател на Върховния касационен съд и председател на неговата Наказателна колегия от 2013 година. От началото на 2009 г. тя заема изключително престижната позиция на българския съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. От 2007 г. е магистър по право на ЕС и е национален представител на България в Евроджъст.

 

Панова започва кариерата си в съдебната система като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. се преквалифицира като съдия, а през 2007 г. след преминаване през всички нива на съдебната система е назначена за съдия във ВКС. Името ѝ не се свързва с никоя политическа партия.

 

Таня Райковска е заместник-председател на ВКС и председател на неговата Търговска колегия от 2012 година. Започва кариерата си като младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 година е повишена във Софийския градски съд, където от 1997 година е ръководител на фирмено отделение.

 

Пет години по-късно се случва единственият скандал, в който е замесено името ѝ. През 2001 година съдия Райковска отказва регистрацията на НДСВ. Тогавашният председател на Върховния касационен съд Иван Григоров лично излезе след това решение в защита на Райковска, че хора от обкръжението на Симеон Сакскобургготски, съмнителни икономически структури и хора, свързани с бившата ДС, са се опитали да окажат натиск върху съдията. Двадесет дни след решението си Райковска бе повишена по искане на Григоров във ВКС.

 

Тя е хоноруван асистент е по граждански процес и търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“.Участвала е в работни групи и програми по усъвършенстване на търговското законодателство. Съавтор е на сборник за съдебна практика по несъстоятелност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?