Двама журналисти загинаха при удар срещу хотел Палестина

Двама журналисти бяха убити и поне трима ранени във вторник, когато американските сили атакуваха хотел в центъра на Багдад. Американците казаха, че са отговорили на стрелба, идваща от хотела, съобщи Фокснюз.
Международната федерация на журналистите, която представлява стотици хиляди журналисти по целия свят, призова инцидентът да бъде разследван и обвини Ирак за това, че използва цивилни и журналисти за живи щитове, предаде Би Би Си.

Двама оператори - от агенция Ройтерс и от испанската телевизия Телесинко - загинаха, след като снаряд или ракета удари хотел Палестина, където са настанени повечето чужди журналисти. Към момента не е напълно ясно кой е произвел удара.

При отделен инцидент кореспондент на катарската телевизия Ал Джазира загина, след като офисът на телевизията в Багдад беше улучен от ракета. Друг журналист от телевизията беше ранен при същия инцидент.

Иракският министър на информацията Мохамед Саид ас Сахаф обвини американските сили, че нарочно стрелят срещу чуждите кореспонденти, и определи нападенията като "истерични действия".

Европейската комисия в Брюксел настоя да се разследват инцидентите с убити или ранени журналисти. Гръцкото председателство на ЕС поиска от Съединените щати да гарантират сигурността на журналистите, които отразяват войната.

Испанското военно министерство обяви, че Мадрид ще настоява за обяснения от Вашингтон.

Американските военни изразиха съжаление за инцидента и казаха, че един от техните танкове е стрелял по хотела в отговор на стрелба от снайпер или ракетен огън.

"Танкът беше обстрелван с леко оръжие... от хотела", каза ген. Въфорд Блонт, командир на Трета американска сухопътна дивизия в Багдад, предаде Ройтерс.

Агенцията съобщи, че телевизионният оператор Тарас Проциук, на 35 години, е загинал при удара. Той е украинец, който живее във Варшава и работи за Ройтерс от 1993 г. Отразявал е конфликтите в Босна, Чечения, Афганистан и Косово.

Потресени сме от смъртта на Тарас, който се отличи с висок професионализъм при отразяването на някои от най-сериозните конфликти през последното десетилетие, заяви главният редактор на агенцията Гирт Линенбанк.

Испанската телевизия Телесинко обяви, че нейният оператор Хосе Кузо е починал при операция след удара. Той е 37 -годишен.

Ранени бяха сателитният координатор на телевизия Ройтерс Пол Паскуал от Великобритания; Самия Накхоул от Ливан, който бил шеф на бюрото на Ройтерс в Персийския залив и фотографът на Ройтерс Фалех Кайбер, иракчанин. Според лекарите няма опасност за живота на ранените.

В действителност войната и цялото объркване около нея, достигнаха центъра на Багдад, каза Линенбанк. "Но въпреки това инцидентът повдига въпроса за преценката на американските войски, които знаят, че този хотел е база за почти всички чужди журналисти в Багдад", допълни той.

Някои от американските войски твърдяха, че по тях било стреляно със снайпер от покрива на хотела, докато ген. Винсент Брукс, говорител на Централното военно командване, каза, че огънят дошъл от приземните етажи. По-късно той обяви, че е не ясно откъде е стреляно, предаде Фокснюз.

Други войници казаха, че от хотела било стреляно по американския танк с леко оръжие и противотанкови гранатомети. След като американската машина отвърнала на огъня.

15-ят етаж на хотел Палестина бе ударен в 12 ч. местно време.

Репортерът на телевизия Скай нюз разказва: "Един от танковете насочи дулото си към сградата. Ние влязохме вътре, където беше тотална суматоха, силна експлозия разтърси хотела".

Кореспондентът на Би Би Си и други журналисти, които са били в сградата по същото време, твърдят, че не са чули стрелба, която да идва от хотела.

Американски военни обясниха, че стрелбата по офиса на Ал Джазира е била погрешка. "Това е нещо, за което всички ние съжаляваме. Но не мога да допусна, че е възможно ударът да е умишлен", заяви говорителят на Американския държавен департамент пред телевизията.

Организацията "Репортери без граници" обаче твърди, че Ал Джазира е информирала точно американците за местонахождението на своите офиси и настоя за разследване на нападението.

Телевизия Абу Даби също твърди, че бюрото ѝ в Ирак било ударено от американска ракета.

Други двама чужди журналисти загинаха в понеделник при иракска ракетна атака.

Хулио Парадо, който работи за испанския вестник Ел Мундо и Кристиян Лайпиг, който отразяваше войната за германския седмичник Фокус, пътуваха с американските сили, когато срещу тях бе предприето нападение.

Дванадесет чужди журналисти загинаха в Ирак от началото на войната, а двама са в неизвестност.

Във вторник двама полски репортери се завърнаха невредими, след като бяха заловени от иракски части, които ги проверявали на контролно -пропускателен пункт южно от Багдад предишния ден. Те са успели да се измъкнат, когато градът, в който били заловени, бил атакуван от американците. Помощ им оказал иракчанин, който им дал ключовете от техния автомобил.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?