Двамата арестувани прокурори се разбрали за 30 хил. лева рушвет

Двамата арестувани прокурори се разбрали за 30 хил. лева рушвет

Тридесет хиляди лева е трябвало да получи висшият обвинител Боян Тошев, за да ходатайства на Георги Манасиев за шефския пост на Варненската районна прокуратура. Сумата е открита у трето лице, което е свързало двамата прокурори, арестувани в четвъртък. Посредникът, който също е задържан, е от Варна, бивш служител на МВР, в момента се занимава със строителство на хотели в морската столица и Добрич, твърдят източници, близки до разследването.

Според неофициална информация става дума за Владислав Марчев. Информационно-правните регистри показват, че той е собственик на фирма “Вим-турс”, занимаваща се със строителство на сгради и строителни съоръжения. Дружеството е регистрирано в Добрич.

Марчев представлява и фирма “Влади-ко”, която търгува с минерални води и безалкохолни напитки.

Той има 50% и във фирма “Владико”, чиято дейност е областта на ресторантьорството.

Освен бивш служител на вътрешното министерство Марчев е бил и началник на варненското ВиК.

Говорителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Маргарита Попова заяви в петък, че до неделя трябва да се установи каква точно е ролята на въпросното трето лице и дали да се поиска постоянното му задържане. В момента той не бил със статут на обвиняем, за разлика от Тошев и Манасиев, на които е повдигнато обвинение за корупция. За тях също в неделя ще се реши дали да се поиска от съда постоянна мярка за неотклонение – арест.

В четвъртък бе съобщено, че става въпрос за рушвет от 1500 евро. Според източници на Mediapool обаче тези пари не били предназначени за Тошев,  тъй като уговорената сумата била десет пъти по-висока. 

В случая обаче Тошев е заблудил Манасиев, че може да му ходатайства, тъй като конкурсът за районен прокурор на Варна е по документи и крайният избор се прави от Борис Велчев. Кандидатите трябва да предложат и стратегия за управление на институцията.

Тримата в момента са в ареста на Националната следствена служба за 72 часа с цел анализ на събраните доказателства. Те били задържани в заведение, близко до Съдебната палата в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?