Двамата главни съперници на израелския премиер сключиха предизборен съюз

Бившият армейски генерал Бени Ганц

Двамата основни опоненти на израелския премиер Бенямин Нетаняху обявиха, че са сключили предизборен съюз, за да го победят на предсрочните парламентарни избори на 9 април, предадоха Франс прес и ДПА.

Бившият началник на генералния щаб на армията Бени Ганц и центристът Яир Лапид съобщиха в изявления, че ще съставят обща листа, а в случай на победа ще се редуват на премиерския пост.

Бени Ганц неотдавна учреди партията си "Устойчивост за Израел", която обикновено се описва като десноцентристка. Яир Лапид е лидер на центристката партия "Йеш атид" ("Има бъдеще"), която в момента има 11 депутати в 120-местния парламент.

Според проучванията на избирателните нагласи тези двама политици са основните съперници на Бенямин Нетаняху, който води в допитванията, въпреки че е разследван за корупция.

В партията на Бени Ганц членуват бившите началници на генералния щаб Габи Ашкенази и Моше Яалон. Вторият е бил и министър на отбраната.

Според анкетите Нетаняху и партията му Ликуд са фаворити за тези избори. Остава обаче възможността генералният прокурор да обяви преди 9 април намерението си да повдигне обвинения срещу премиера в редица разследвания за корупция, което може да повлияе на резултатите, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят