Двамата кандидати за шеф на НЗОК искат премахване на монопола й

ГЕРБ поиска КС да върне Пламен Цеков като шеф на здравната каса

Двамата кандидати за шеф на НЗОК искат премахване на монопола й

И двамата кандидати за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се обявиха за премахване на монопола ѝ, възстановяване на диалога с лекарския съюз за нов рамков договор, както и за разтоварване на касата от прехвърлените ѝ държавни отговорности.

Двамата номинирани – Румяна Тодорова и Динчо Генев – бяха изслушани в парламентарната здравна комисия, което е по-скоро формалност, тъй като е предварително известно, че издигнатата от БСП Тодорова, която е бивш шеф на НЗОК, ще бъде избрана на поста.

Генев, който е директор на болницата в Харманли, бе издигнат от ДПС, за да му разчистят пътя за друг висок пост в касата.

Депутатите от ГЕРБ, които бойкотират парламента, отсъстваха от изслушването във вторник и вместо това атакуваха пред Конституционния съд освобождаването на съпартиеца им Пламен Цеков като шеф на Здравната каса.

НЗОК трябва да има конкуренция, защото само така ще има просперитет в здравеопазването, каза Тодорова пред депутатите. Тя обаче уточни, че не е за пълна конкуренция, а за един основен пакет медицински услуги, който да се покрива от НЗОК, и допълнителни услуги, плащани от частни фондове.

Румяна Тодорова припомни, че такава е била идеята при увеличението на здравните вноски от 6 на 8 процента. Като друг свой приоритет тя обяви възстановяването на диалога с Българския лекарски съюз (БЛС) за рамков договор, с който се определят цените и обемите на медицинската помощ за всяка следваща година.

На упреците, че докато оглавяваше касата не е подписван рамков договор, тя отговори, че тогава са били поставени нереалистични искания и упрекна за това тогавашния председател на съюза Андрей Кехайов.

Преди дни заради лош диалог със сегашното ръководство на БЛС бе махнат доскорошният управител на касата Пламен Цеков.

Тодорова обеща да възстанови и диалога с Министерството на здравеопазването, с което има намерение да обсъди постоянно увеличаващия се брой болници и промяна в медицинските стандарти, в които има много противоречия и несъвършенства.

Тодорова обяви, че не одобрява закупения от предишното правителство австралийски модел на диагностично свързани групи, които трябва да заменят клиничните пътеки.

И Тодорова, и конкурентът ѝ Генев обявиха, че има нужда от спешен финансов анализ, който да покаже финансовото състояние на НЗОК.

Според председателя на БЛС Цветан Райчинов се очертава дефицит между 80 млн. и 100 млн. лева в края на годината.

Обвиненията за лошото финансово състояние на касата бяха основен мотив за отстраняването на Цеков.

Генев също обяви за свои приоритети възстановяването на договорното начало, преразглеждането на медицинските стандарти и ясното разпределение на отговорностите между НЗОК и държавата. Той е твърдо за демонополизация и за контрол в реално време, а не на хартия.

След изслушването председателят на комисията Нигяр Джафер (ДПС) заяви, че и двамата кандидати са се представили достойно. Предстои парламентът да избере един от тях за нов управител на касата през следващите дни.

Депутатите от ГЕРБ не участват в заседанията на парламентарните комисии, но бившият здравен министър и сегашен депутат Десислава Атанасова коментира пред БНР, че добре познава и двамата кандидати.

"Когато д-р Тодорова управляваше касата, три години нямаше Национален рамков договор, лекарите протестираха. Д-р Генев е изразявал винаги своята позиция, но не съм съгласна, че общинските болници са били низвергнати от системата. С д-р Генев съм водила многократни разговори. Ще ми е интересно какви позиции ще изложат, любопитна ми е позицията и на двете парламентарни групи. "Атака" пък се обяви за национализация на здравната каса", посочи Десислава Атанасова.

Тя потвърди, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат в залата при гласуването за директор на Здравната каса.

ГЕРБ атакуват пред КС отстраняването на Пламен Цеков

Атанасова и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов внесоха в Конституционния съд искане отстраняването на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков да бъде обявено за противоконституционно.

"Трима от вносителите на искането на оставката на управителя са лекари и са били подведени, но четвъртият вносител е Мая Манолова, която претендира да е добре правно подготвена. За мен е абсурдно с такива мотиви да бъде освободен управителят. Оставката безспорно е политическа. Не се установи Пламен Цеков да е нарушил правила при оперативната дейност на касата. Надзорният съвет е длъжен да управлява контрол. Докато Пламен Цеков е бил управител, не е имало нито едно разглеждане на нарушение на оперативната дейност на касата. Тази чистка се прави с политически цели и интереси”, обясни Атанасова.

Цеков беше отстранен предсрочно от парламента през миналата седмица след продължили месец атаки от страна на управляващото мнозинство, че управлява касата лошо и непрозрачно.

От ГЕРБ обаче обявиха освобождаването му за противозаконно, тъй като не са налице предвидените в закона основания. По закон освобождаването на управителя на НЗОК става при влязла в сила присъда за умишлено нарушение от общ характер, при установен конфликт на интереси, при системно нарушаване на задълженията му, при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от 3 месеца, при смърт или подаване на оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес