Двамата руски заложници в Ирак бяха освободени

В понеделник бяха освободени двамата руснаци, отвлечени в Ирак в началото на месеца, предаде Ройтерс, цитирайки очевидец.

Очевидецът - операторът на агенцията Салем Урейби заявил, че двамата се представили като Андрей Мешчеряков и Александър Гордиенко. Руснаците, работещи за компанията Интеренергосервис, бяха отвлечени на 10 май при засада, при която един техен колега бе убит.

ИТАР-ТАСС потвърждава информацията за освобождаването на заложниците, като се позовава на източници от Интеренергосервис, но не посочва дали е бил платен подкуп или дали са изпълнени други искания.

В изявление на групировката, представила се като Армия на победоносната секта, се казваше, че държи в плен двамата мъже и призоваваше всички страни, участващи в "този престъпен акт" (очевидно войната в Ирак), да изтеглят своите граждани преди да е станало късно.

На видеозаписа, излъчен в неделя по Ал Джазира, двамата заложници бяха снимани да се хранят на земята, очевидно в добро здраве.

Руското външно министерство потвърди информацията за освобождаването на двамата мъже, но без да дава подробности, като съобщи само, че са предадени на 50 км от Багдад, близо мястото, където бяха заловени. Министерството съобщава, че съществена помощ при освобождаването са оказали иракски политически дейци и религиозни лидери.

Руското външно министерство отново припомня на своите граждани, че военно-политическата ситуация в Ирак остава крайно нестабилна и предупреждава намиращите се в Ирак руснаци да напуснат страната.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?