Двамата заподозрени в аферата "Скрипал" са били през 2014 г. в Чехия

Двамата заподозрени в аферата "Скрипал" са били през 2014 г. в Чехия

Двамата руснаци, заподозрени от Лондон в опит за отравяне на Сергей Скрипал, са посетили през 2014 г. Чехия, по времето, когато там е бил и бившият руски двоен агент, съобщи в сряда чешкото обществено радио "Радиожурнал", цитирано от Франс прес.

"Руснаците изглежда са създали оперативна група, която е следяла Скрипал много преди опита за убийство", посочи радиото, цитирайки "заслужаващ доверие източник от тайните служби.

Според разследващият сайт Белингкет двамата мъже в центъра на вниманието на Лондон, са идентифицирани като Александър Мишкин - лекар, работещ за руското военно разузнаване ГРУ, и офицерът от същата служба Анатолий Чепига. Мишкин е работел под фалшивото име Александър Петров, а Чепига - с псевдонима Руслан Боширов.

Според цитирания от радиото източник Мишкин е пребивавал от 13 до 16 октомври 2014 г. в хотел в град Острава, след което заминал за Прага, а Анатолий Чепига пристигнал в чешката столица на 11 октомври същата година, под името Руслан Боширов.

"За съжаление не знаем на коя дата те са напуснали Чехия", каза за АФП разследващият журналист от "Радиожурнал" Янек Кроупа, който се занимава с аферата.

Източникът на радиото посочва, че Скрипал е бил в Чехия през втората половина на октомври 2014 г., за да помогне на местните служби да идентифицират предполагаемите руски шпиони в страната.

Чешката цивилна разузнавателна служба БИС, както и полицията, отказват да коментират официално информацията на "Радиожурнал". "По принцип БИС не коментира подобни съобщения, заяви говорителят на службата Ладислав Щиха.

"Нашето ведомство няма да предостави никаква информация", каза говорителят на Националната централа за борба с организираната престъпност Ярослав Ибехей.

Лондон смята, че Мишкин и Чепиха стоят зад отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичния агент "Новичок" на 4 март в Солсбъри. Москва категорично отрича обвиненията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят