Дванадесет години затвор за шофьора Синан Алиев

Дванадесет години затвор за шофьора Синан Алиев

Дванадесет години лишаване от свобода за Синан Алиев, шофьор на камиона, причинил катастрофата край Бяла, нареди Русенският окръжен съд в сряда.  При трагичния инцидент на 7 декември миналата година загинаха 18 души, а 11 бяха тежко ранени. Когато чуха присъдата, техните близки изпратиха Алиев с викове ”Убиец”, “Лъжец”, “Некадърник”. Те обявиха, че не са доволни от определеното наказание и ще поискат максималните 15 г. затвор от второинстанционния съд.

Преди ден обвинението поиска осем години  затвор за Алиев. При произнасянето на съда в сряда прокурорът Огнян Басарболиев заяви, че след като се запознае с мотивите на магистратите, ще реши дали да протестира присъдата.

Защитата на 24-годишният Алиев също остана недоволна от присъденото, тя ще обжалва делото пред Великотърновския апелативен съд, защото е убедена, че шофьорът на товарния камион е направил всичко възможно да предотврати удара.  

Според адвокатите причина за трагедията са внезапната повреда на спирачките на камиона, грешката на шофьора на преобърналия се автобус и липсата на място, където да отбие от пътя.

Адвокатите поставиха под въпрос коректността на автотехническата експертиза, изчисляването на скоростите, с които са се движели двете катастрофирали превозни средства, както и за товара на камиона и за движението на автобуса.

Прокуратурата се позова на експертизата и на свидетелските показания, че Синан Алиев носи вина за неизправния товарен автомобил.

Срещу Алиев са заведени и граждански искове за над три милиона лева, за тях обаче съдът ще се произнесе в отделно заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?