Дванайсет футболисти от "Черноморец" и "Нефтохимик" са арестувани за черно тото

Стадион "Лазур" в Бургас

Дванадесет футболисти от "А" и "Б" група са задържани в Бургас за незаконни залагания, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в четвъртък.

Шестима от задържаните са играчи на първодивизионния "Черноморец" (Бургас), а останалите са от втородивизионния "Нефтохимик" (Бургас). Впоследствие са освободени двама от "Нефтохимик", а от "Черноморец" - четирима. Според съобщение от "Нефтохимик" всички футболисти, които са били "привикани" в полицията, после са освободени, без да са им повдигнати обвинения.

На четирима от арестуваните са повдигнати обвинения.

По-късно от пресцентъра на МВР уточниха, че акцията е била на ГДБОП и до нея се е стигнало след двумесечно разследване.

Към момента са установени десетки футболисти, участващи в незаконните игри, уточнява се тяхното участие. Продължават разпитите пред съдия, установяват се и други футболисти, поясняват от МВР.

Спортното издание sportal. bg съобщи, че задържаните са Галин Димов, син на известния в миналото футболист Диян Петков, и Любомир Божинов, и двамата от "Нефтохимик", както и футболистите на "Черноморец"  Преслав Йорданов и Румен Трифонов.

Треньорът на "Черноморец" (Бургас) Димитър Димитров - Херо потвърди, че има разпитвани футболисти от неговия тим.

"На мен ми казаха, че става въпрос за залагания на чуждестранни мачове, а не на български. Не знам повече подробности, защото не присъствах на сутрешната тренировка. Сигурен съм, че в България има черно тото, но аз вярвам в честността и морала на моите играчи. Защо обаче се атакуват най-безобидните отбори? Но в крайна сметка всеки носи отговорност. Кой каквото си е надробил, ще си го сърба", заяви Димитров пред Канал 3.

 

От Виена собственикът на "Черноморец" Митко Събев заяви, че е сигурен, че мачове на отбора не са манипулирани.

В хода на разследването е било установено, че нелегални букмейкъри организирали незаконните залагания и вербували по един футболист от всеки отбор, който да събира залози от останалите в клуба.

За запазване анонимността на футболистите всички залози се обработвали от "вербувания" футболист в отбора. Той ги препращал на организаторите посредством програма за безплатна интернет комуникация.

Задържани са двамата организатори на групата – 26-годишните Т.П. и И.С. Последният е криминално проявен за кражба. И двамата от Бургас.

Полиците иззели мобилни телефони, компютърни конфигурации и електронни архиви на осъществените залагания.

Нагласените мачове в България са обществена тайна и за тях открито се говори в спортните среди. Досега обаче не е имало действия на полицията срещу тях.

Миналата година МВР обяви, че е разбита "най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания". След това обаче говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова каза, че уреждането на мачове не е престъпление по българското законодателство и държавното обвинение на практика е с вързани ръце.

Сега досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.327 ал.1от НК - "Който устройва хазартна игра не по установения от закона ред, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от хиляда до десет хиляди лева".

Споделяне

Още от Спорт