Дванайсет загинали при нападение на талибани срещу база на САЩ в Афганистан

Дванайсет души, сред които деветима бунтовници, бяха убити и 14 бяха ранени при нападение на талибани срещу военна база на САЩ в Източен Афганистан, предаде ДПА, като се позова на съобщение на местната полиция.

Деветима бунтовници, въоръжени с експлозиви, леки стрелкови оръжия и гранатомети нападнаха тази сутрин военновъздушната база край Джалалабад в провинция Нангархар, каза говорителят на полицията Назрат Хосейн. По думите му в сражението, което вече е приключило, са загинали и трима души от охраната на базата, а 14 са били ранени.

Талибаните заявиха, че в акцията им са били убити десетки афганистански и чуждестранни войници и че казармите в базата са били унищожени. Говорител на талибаните каза, че един муджахидин взривил кола с експлозиви на портала на базата, с което проправил пътя на другите бойци да влязат в базата. Според говорителя Забинула Муджахид нападателите били облечени в американски униформи и се сражавали в продължение на два часа и половина с афганистански и чуждестранни войници.

От командването на международните сили заявиха, че нито един от нападателите не е успял да проникне в базата. Говорителят на коалицията Мартин Крайтън отрече да има жертви сред чуждестранния персонал, но призна за неуточнен брой ранени. По наши първоначални данни в групата е имало трима бомбени атентатори самоубийци и още няколко въоръжени бунтовници, каза Крайтън, цитиран от ДПА.

Споделяне

Още от Свят